Κόσμος|25.05.2021 13:06

Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Ελληνας που κατέβηκε στο Μινσκ - Τι δηλώνει για την υπόθεση

Newsroom

Τις δηλώσεις του Ελληνα που ήταν ανάμεσα στα άτομα που αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, μετά την κρατική αεροπειρατεία που σημειώθηκε, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας μέσα από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο επίμαχο υλικό εμφανίζονται και οι τρεις επιβάτες της πτήσης της Ryanair που δια της βίας εξαναγκάστηκε σε προσγείωση. Ο Ελληνας, για τον οποίο έγραψε πρώτα το Bloomberg, ονομάζεται Ζήσης Ιωάννης και όπως ο ίδιος επισημαίνει στο δίκτυο, ήθελε να επισκεφτεί την σύζυγό του. «15 λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και θα προσγειωθούμε στο Μινσκ, όπως και έγινε», λέει ο ίδιος στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Διαβάστε επίσης: «Αεροπειρατεία» Λευκορωσίας - CEO Ryanair: «Πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο»

Σύμφωνα με το Belarus 1, οι άλλοι δύο που κατέβηκαν είναι, μία γυναίκα που φέρεται να ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.

Κόντρα για τα περί πρακτόρων της KGB στο αεροσκάφος

Αναταράξεις και εντός της Ελλάδας προκαλεί η πρωτοφανής κίνηση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας να αναγκάσει το αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μινσκ. Οι δηλώσεις του CEO της Ryanair ότι στο αεροσκάφος που βρισκόταν ο αντιφρονών λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, επέβαιναν και «πράκτορες της KGB» προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, τα οποία κάνουν λόγο για αποτυχία της ΚΥΠ.

Βαρβιτσιώτης: Μας προβληματίζει που ξεκίνησε από την Αθήνα η αεροπειρατεία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας χθες στο OPEN, καταδίκασε το γεγονός, και εξέφρασε την προβληματισμό του για τις πληροφορίες περί παρουσίας πρακτόρων στο αεροσκάφος της Ryanair. «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την Αθήνα. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης πρέπει να κάνει μια πολύ σοβαρή έρευνα σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που δρουν στην Ελλάδα και παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. Παρακολουθούσαν την αποστολή της κ. Τιχανόφσκαγια στην Αθήνα και τον δημοσιογράφο».

«Μας προβληματίζει έντονα και όχι μόνο εμάς. Υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός. Θα διερευνηθεί. Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Μινσκ και νομίζω θα οδηγήσει σε πάρα πολύ σκληρά μέτρα απέναντι στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζονα ερωτήματα

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μείζονα ερωτήματα που εγείρονται από αυτή την αποκάλυψη. «Οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ryanair σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν πράκτορες ξένης υπηρεσίας στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Αθήνα και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία, προκαλούν μείζονα ερωτήματα», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κουμουνδούρου ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση «για ένα περιστατικό που εκθέτει τη χώρα» και καταλήγει: «Και να απαντήσει εάν το "επιτελικό κράτος" και οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος ή ασχολούνται μόνο με τον "εσωτερικό εχθρό" για να γνωρίζουν "τι καπνό φουμάρει" ο κάθε νέος που συχνάζει στις πλατείες της χώρας».

ΚΙΝΑΛ: Ακόμη μια επιτυχία του επιτελικού κράτους του Μαξίμου

Σε σκληρούς τόνους ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο τονίζει: «Η «κρατική αεροπειρατεία» του καθεστώτος της Λευκορωσίας σε αεροπλάνο προερχόμενο από την Αθήνα για τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, εκτός από το γεγονός ότι αποδεικνύει με τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα του καθεστώτος Λουκασένκο, αποκαλύπτει και την παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και των επιλογών του. Η διορισμένη -με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού- Διοίκηση της ΕΥΠ αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής αφού άφησε εντελώς ανενόχλητους τους πράκτορες ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας, να οργανώνουν ενέργειές που έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος Λουκασένκο αλλά και να μεριμνήσει επιτέλους ώστε να μην μένει διάτρητη η ασφάλεια της Ελλάδας και των πολιτών της!»

ΚΚΕ: Σχέδιο για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας

«Το σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας δεν μπορεί να κρυφτεί απ' την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ. Πάει πολύ αυτές οι δυνάμεις να παριστάνουν τους "ευαίσθητους" για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, στο όνομα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", προβλέπει τέτοιες πρακτικές, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ τώρα για τα δικά τους συμφέροντα ακολουθούν την υποκριτική τακτική "δύο μέτρα και δύο σταθμά"» αναφέρει το ΚΚΕ από μεριάς του.

«Για τα σχέδιά τους αξιοποιούν τη γνωστή "καραμέλα" των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που και στο παρελθόν αποτέλεσε το πρόσχημα για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Δεν διστάζουν μάλιστα, όπως έκαναν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, να στηρίζουν ακόμα και νεοναζιστικές οργανώσεις που βαφτίζουν "ακτιβιστές", ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που έφταναν μέχρι και τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου, θυμίζοντας επεμβάσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά συμμετέχει, αλλά πρωτοστατεί σ' αυτό το σχέδιο, υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα, συνεπικουρούμενη απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Σκληρή απάντηση από την ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας για το περιστατικό, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους ·

  • καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό ·

  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων ·

  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση ·

  • καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία ·

  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες

  • υποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Τιμωρία στην Λευκορωσία για την κρατική αεροπειρατεία - Οι κυρώσεις

BloombergRyanairΛευκορωσίαΡομάν Προτάσεβιτςαναγκαστική προσγείωση