Κόσμος|27.05.2021 12:19

Λευκορωσία – Κρατική αεροπειρατεία: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom

Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, μετά την «αεροπειρατεία» στο αεροσκάφος της Ryanair που προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ και την σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σε δηλώσεις του πριν το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Λισσαβόνα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζόζεπ Μπορέλ, σημείωσε πως «η πειρατεία του αεροσκάφους και η σύλληψη των δύο επιβατών είναι απολύτως απαράδεκτη και θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή των κυρώσεων σε τομείς και στην οικονομία». Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας νέος γύρος κυρώσεων σε πρόσωπα από τη Λευκορωσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Κυρώσεις στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Λευκορωσίας

Οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκορωσία θα πλήξουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της χώρας, είπε η Γερμανία. «Είναι σαφές ότι δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με μικρά βήματα κυρώσεων, αλλά ότι θέλουμε να στοχεύσουμε σημαντικά με κυρώσεις την οικονομική δομή και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

Λιθουανός ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Στοχεύστε στο πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία είπε ότι οι προτεινόμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας θα πρέπει να στοχεύσουν εκείνους τους τομείς που ωφελούν περισσότερο την ηγεσία της χώρας, αν και οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον τομέα της παραγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στη Λισαβόνα.

Ποιες κυρώσεις είχε αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει αργά το βράδυ της Δευτέρας να επιβάλουν σειρά κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Παράλληλα το Συμβούλιο ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του. Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθούν ατομικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων που συνδέονται με την επιχείρηση, και καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με αυτό που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «κρατική αεροπειρατεία».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το το Συμβούλιο ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου και της συντρόφου του. Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθούν ατομικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων που συνδέονται με την επιχείρηση, και καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με αυτό που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «κρατική αεροπειρατεία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση του δημοσιογράφου Ραμάν Πρoτάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα, από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους ·
  • καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση ·
  • καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες
  • υποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει δεσμευμένο στο θέμα.

T

Όλες οι ειδήσεις

Κικίλιας: Στο τραπέζι εμβολιασμός παιδιών πριν τη νέα σχολική χρονιά

Φωτιά στον Σχίνο: Χωρίς νυχτερινή βάρδια η Πυροσβεστική - 70 χρόνια για να επανέλθει το δάσος στα Γεράνεια

AstraZeneca: Τι ισχύει για παρενέργειες και 2η δόση - Από το Σάββατο ραντεβού για όλα τα εμβόλια

Πατέρας 11χρονης που κατήγγειλε 48χρονο δάσκαλο: Λύγισα όταν διάβασα τα μηνύματα

αεροπειρατείαΕυρωπαϊκή ΈνωσηκυρώσειςΡομάν ΠροτάσεβιτςΖοζέπ ΜπορέλΛευκορωσία