Κόσμος|30.05.2021 14:28

Αγία Σοφία: Στο επίκεντρο των εορτασμών για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης

Μαρία Ζαχαράκη

Και φέτος η Αγία Σοφία και ο ουρανός της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσαν το επίκεντρο των εορτασμών της επετείου της Άλωσης της Πόλης.

Η τουρκική προεδρία διοργάνωσε μία λαμπρή τελετή το Σάββατο το βράδυ στον ουρανό της Πόλης με πυροτεχνήματα και λέιζερ να αναπαριστούν την άλωση και να μεταδίδουν μηνύματα για τα 568 χρόνια της επετείου πάνω από τον Πύργο του Γαλατά και την Αγία Σοφία. Στον πύργο του Γαλατά απεικονίστηκε με ειδικά εφέ ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ενώ πάνω από την Αγία Σοφία –πάλι με ειδικά εφέ- έγινε η αναπαράσταση της άλωσης.

Νωρίτερα, ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας απήγγειλε στίχους του κορανίου μέσα από την Αγία Σοφία. Αλλά και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στον Κεράτιο Κόλπο μαζί με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοργάνωσε μία αντίστοιχη φιέστα για την επέτειο της Άλωσης.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο μήνυμά του στηλίτευσε την έμμεση αναφορά του ιμάμη της Αγίας Σοφίας στον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος σε κήρυγμά του κατηγόρησε τον ιδρυτή της Τουρκίας πριν από έναν αιώνα με την απόφασή του να την μετατρέψει σε μουσείο, καθώς έγινε αιτία να σταματήσει να ακούγεται η μουσουλμανική προσευχή μέσα στο μνημείο της ορθοδοξίας.

Όλες οι ειδήσεις

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Εφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Self test: Πότε δεν θα είναι υποχρεωτικό - Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

«Κατέρρευσα» - Συγκλονίζει ο αστυνομικός: Η 11 μηνών Λυδία και το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Ιστιτούτο Παστέρ - Έρευνα: Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca σε μεταλλάξεις

Πανελλήνιες 2021: Οι «γρίφοι» του μηχανογραφικού και οι χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε η πληρωμή για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια - Οι αυξήσεις

Αγία ΣοφίαΚωνσταντινούποληΆλωσηΤουρκία