Κόσμος|19.01.2019 11:22

Το 10 year challenge της Greenpeace δεν είναι καθόλου αστείο! (pics)

Newsroom

Υπό την επήρεια της πρώτης διαδικτυακής πρόκλησης του 2019, που λέγεται #10YearChallenge, χρήστες σε όλο τον κόσμο ποστάρουν φωτογραφίες τους πριν δέκα χρόνια και σήμερα, δείχνοντας τις αλλαγές.

Η πρώτη «μόδα» του χρόνου έδωσε την ευκαιρία σε διαδικτυακές κοινότητες, οργανισμούς αλλά και συνειδητοποιημένους χρήστες των social media να ασχοληθούν όχι με τον ... εαυτό τους, αλλά με τον πολύτιμο πλανήτη Γη, που καταστρέφεται από την κλιματική αλλαγή και τον ανθρώπινο παράγοντα. 

Η φωτογραφία που ανήρτησε η Greenpeace σοκάρει, αν και η χρονική διαφορά είναι 100 χρόνια και όχι 10.

T

Οι ρυθμοί με τους οποίους λιώνουν οι πάγοι απασχολούν πολλούς χρήστες, όπως επίσης ο «θάνατος» των κοραλλιογενών υφάλων και η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου:

T

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη μάζα των πάγων που λιώνουν στην Ανταρκτική κάθε χρόνο και καταλήγουν ως νερό στη θάλασσα. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών και Ολλανδών επιστημόνων, το φαινόμενο αυτό έχει εμφανίσει αύξηση κατά έξι περίπου φορές από το 1979 μέχρι σήμερα. Αυτό που συμβαίνει αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης των ωκεανών διεθνώς τις επόμενες δεκαετίες.

T

Ήδη από πολλές δεκαετίες χτυπάει συναγερμός και για τους κοραλλιογενείς υφάλους. Αίτια η υπερεκμετάλλευσή τους, η ρύπανση, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η προοδευτική οξίνιση των ωκεανών, αποτελέσματα όλα της ανθρώπινης δραστηριότητας

Και ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο πόσταρε στο προφίλ του ένα ανησυχητικό για τον πλανήτη 10 Year Challenge:

T

Η τραγική φιγούρα της αδυνατισμένης πολικής αρκούδας έχει γίνει το πιο «τραγικό» viral (αν και ίσως πρόκειται για μια «πειραγμένη» φωτογραφία). 

Και το Facebook και το Twitter έχει τις δικές του αναρτήσεις:

Δίνοντας μία (ίσως τη μοναδική) νότα αισιοδοξίας το United Nations Environment Programme πόσταρε στα social media μια εικόνα με την επιστροφή μετά από 10 χρόνια των τζάγκουαρ στο Εθνικό Πάρκο Iberá. Δύο κουτάβια τζάγκουαρ τρέχουν πλέον στις προστατευόμενες εκτάσεις του Πάρκου στην Αργεντινή.

T

Στο ίδιο θετικό πνεύμα κινήθηκε και το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, η οποία σε ένα μακροσκελές post στο Instagram αναφέρθηκε στο project Agua Limpa που μεταμόρφωσε προς το καλύτερο μια ολόκληρη περιοχή στη Βραζιλία:

T
κλίμα της ΓηςΑνταρκτικήκλιματική αλλαγή