Κόσμος|08.10.2021 11:55

Νέα πρόκληση Ακάρ: «Δεν μπορείτε να γίνετε ανώτεροι έναντι της Τουρκίας, ξεχάστε το!»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης, αναφέροντας ότι «ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αντί να βρουν λύση στο πρόβλημα, εκδηλώνουν αγάπη για εξοπλισμούς. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή έναντι της Τουρκίας, ξεχάστε το», είπε χαρακτηριστικά, αντιδρώντας εμμέσως απέναντι στην ελληνο-γαλλική συμφωνία που κύρωσε χθες η ελληνική Βουλή.

Ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων δήλωσε ότι:

«Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότια Κύπρου πιστεύουν ότι μπορούν κάτι να επιτύχουν με κάποιες ασκήσεις που διεξάγουν και ορισμένες δραστηριότητες. Πρόσφατα ξεκίνησε μία αγάπη για εξοπλισμούς στην Ελλάδα, συνάπτοντας κάποιες συμφωνίες με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών. Κοιτάξτε πρώτα τα μαθηματικά και την ιστορία, δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες προσπάθειες, για αυτό εγκαταλείψτε αυτή την προσπάθεια. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστή, είναι μέσα στα χρέη. Χειροτερεύουν την οικονομία τους με τέτοιες άχρηστες δαπάνες εξαιτίας της αγάπης τους για εξοπλισμούς αντί να τις κάνουν για την ευημερία του ελληνικού λαού. Οι λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να το δουν αυτό. Δεν είναι δυνατόν καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες να προχωρήσει. Έχουμε λάβει και λαμβάνουμε όποιες προφυλάξεις είναι απαραίτητες για αυτό. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι και ικανοί», ανέφερε, ενώ συνέχισε ότι «ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα διαταράσσοντας τις διμερείς σχέσεις κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους, αντί να λύσουν τα προβλήματα με λογικό τρόπο. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να υπερισχύσουν της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και ρητορική».

Ενόχληση από την παρουσία Χαρδαλιά στις Οινούσσες

Σχολιάζοντας την παρουσία του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Χαρδαλιά, στις Οινούσσες, την χαρακτήρισε «προκλητική».

«Δεν είναι πρόκληση να έρχεσαι στο νησί Οινούσσες και να πραγματοποιείς ασκήσεις; Θα πρέπει να το δει ολόκληρος ο κόσμος, και ειδικά ορισμένες χώρες, ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που αυξάνει την ένταση με αυτές τις προκλήσεις», σημείωσε.

«Το Nautical Geo προσπαθεί να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας»

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε την ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου Nautical Geo προσπάθεια παραβίασης της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
«Υπάρχουν σχέδια για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Το κάναμε και δεν αφήσαμε αυτό το πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματά μας να καταπατηθούν», προειδοποίησε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και πάλι στις συναντήσεις που γίνονται για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις συναντήσεις αποτροπής εντάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελούν ευκαιρία και το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη διαλόγου.
«Έχουμε πραγματοποιήσει 3 συναντήσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τους περιμένουμε να έρθουν εδώ για την τέταρτη», είπε.

«Ορισμένοι κυνηγούν… αταξίες στη Μεσόγειο»

Σημειώνοντας ότι ορισμένοι κύκλοι κυνηγούν… αταξίες στην περιοχή, ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε πάλι την Ελλάδα ότι δεν τηρεί στάση διαλόγου.
«Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και δεν επιδιώκει να παραβιάσει τα δικαιώματα κανενός, παρά να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και τους νόμους. Σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα, τους νόμους και την κυριαρχία των άλλων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής, ισχυρή», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε διάλογο και επαφές με τους συνομιλητές μας, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών και αρχηγών γενικών επιτελείων. Είχαμε την ευκαιρία να αποτρέψουμε πιθανές κρίσεις μέσω διαπραγματεύσεων. Τώρα αυτό έχει σταματήσει. Λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά οι συνομιλητές μας δεν τήρησαν την ίδια στάση», είπε.

«Η Τουρκία έχει διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι υπάρχουν έντονες αλλαγές και εξελίξεις στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα σε όλη την περιοχή και ότι τις παρακολουθούν στενά.
«Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι οποιουδήποτε κινδύνου, απειλής και κινδύνου μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει θέμα στη διεθνή σκηνή και η σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος της Τουρκίας έχει επίσης διευρυνθεί.

Παρόλα αυτά, «θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και οι λαοί των δύο πλευρών να ζουν με ασφάλεια και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Αυτή είναι η ειλικρινής μας άποψη και επιθυμία μας», ανέφερε.

«Μετά τις 15 Ιουλίου, τέθηκαν σε ισχύ κάποια σχέδια ανταρσίας, αλλά δεν πέτυχαν. Το ιστορικό ρεκόρ της Δημοκρατίας έσπασε με 200.000 ώρες πλεύσης σε ένα χρόνο. Τα πλοία μας εκτελούν αποστολές 182 ημέρες χωρίς να γυρνούν στην ακτή. Το πολεμικό μας ναυτικό έγιναν ισχυρότερο και συνεχίζει να γίνεται πιο ισχυρό, καθώς έχει εκκαθαριστεί από τους προδότες», κατέληξε.

«Καμία λύση στην Κύπρο αν δεν αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία»

Ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε απόλυτος και κατηγορηματικός στο θέμα της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η θέση της Τουρκίας θα γίνει αποδεκτή.
«Δεν μπορείτε να παράγετε καμία λύση χωρίς να αναγνωρίσετε την τουρκική παρουσία, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, δεν είναι εφικτό με κανέναν τρόπο. Μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη με ίσα δικαιώματα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η άποψή μας, αυτή θα γίνει αποδεκτή, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε αυτό το πλαίσιο και τα κράτη θα συνεχίσουν τη ζωή τους», τόνισε.

Όλες οι ειδήσεις

Κέντρο της Αθήνας: Αυτοκίνητο εμβόλισε περιπολικό – Πυροβολισμοί από τον αστυνομικό

Κακοκαιρία Αθηνά: Πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και ζημιές - Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας

Ακρίβεια: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για λογαριασμούς, επιδόματα

Εμβόλιο Pfizer: Μειώνεται η ανοσία δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό – Τι δείχνουν μελέτες

Χουλούσι ΑκάρΤουρκία