Κόσμος|05.11.2021 16:20

Ερντογάν: Θα κάνουμε την Κωνσταντινούπολη αντάξια της αίγλης που της έδωσε ο Μωάμεθ ο Πορθητής

Μαρία Ζαχαράκη

Στην καρδιά του μουσουλμάνου πολίτη του «στόχευσε» την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι επί διακυβέρνησής του άνοιξε την Αγία Σοφία ως τζαμί και επανάφερε στην Κωνσταντινούπολη την ισλαμική της αίγλη, ώστε να είναι αντάξια εκείνης που άφησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής.

«Δουλεύουμε μέρα νύχτα για να φέρουμε νέα έργα και επενδύσεις σε αυτή την όμορφη πόλη, την οποία μας κληροδότησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζοντας άλλον έναν εθνικό κήπο στην ασιατική Κωνσταντινούπολη. «Ανοίξαμε την Αγία Σοφία; Ανοίξαμε την Αγία Σοφία; Τώρα κάνουμε την προσευχή μας κάθε Παρασκευή στην Αγία Σοφία; Τώρα κάνουμε τις προσευχές μας εκεί; Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε!», δήλωσε, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη «προσφορά» που έκανε προς τον λαό του 1 χρόνο πριν.

«Θα κάνουμε την Κωνσταντινούπολη αντάξια της αίγλης της», σημείωσε. «Παρόλο που κάποιοι λένε, η αντίληψη του CHP είναι αυτή, ότι "η καταπίεση ξεκίνησε το 1453", παρόλο που αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις, θα συνεχίσουμε να χαράσσουμε το όραμα του 2053 στο μυαλό των νέων γενεών. Είναι χρέος μας να θάβουμε 7 ορόφους κάτω από το έδαφος την κάθε επίθεση μαζί με τους δράστες της, που στοχεύει στον υλικό και πνευματικό πλούτο της Κωνσταντινούπολης. Ανοίξαμε το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ; Φτιάξαμε την όπερα; Φτιάξαμε το τζαμί μας στο Ταξίμ ακριβώς δίπλα του», ανέφερε.

«Είμαστε παντού»

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι παρούσα παντού για να υποστηρίξει όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα αλλά και των φίλων της. «Είμαστε στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και το Καραμπάχ με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και τα επιθετικά μας και θα είμαστε. Πολεμάμε την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία.

Καταφέραμε, ενώ κλυδωνιζόμαστε από κρίσεις ασφάλειας παντού, από τα νότια σύνορά μας μέχρι τον Καύκασο, από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και σε κάθε γωνιά της χώρας μας, όχι μόνο να προστατεύουμε τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και να δώσουμε στους φίλους μας ασφάλεια και υποστήριξη».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομία που απασχολεί κυρίως τον τουρκικό λαό, υποσχόμενος ανάπτυξη με διπλάσιο νούμερο και νέο φυσικό αέριο. «Η ανάπτυξη της Τουρκίας θα ξεπεράσει το 9% το 2021. Ας ελπίσουμε ότι, όταν αρχίσουμε να εξάγουμε αυτό το φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα, θα κερδίσει και το κράτος μας και ο λαός μας».

Δεν έλειψαν πάντως και τα παραλειπόμενα ούτε από αυτή την ομιλία του Ερντογάν. Πολίτης, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος έλεγε ότι έχει φτιάξει ένα σωρό νοσοκομεία, του είπε: «Αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού σε αυτά». Τότε ο Ερντογάν του απάντησε: «Υπάρχει γιατρός δίπλα σου, ρώτησέ τον! Ρώτησέ τον!»

O Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης στη διάρκεια της ομιλίας του ότι θα επισκεφτεί πάλι την Κωνσταντινούπολη κι έπειτα θα πάει κι εκείνος. «Μετά από αυτό, θα έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε. Έρχεται ο πρωθυπουργός της Λιβύης. Μετά από αυτό, υπάρχει το πρότζεκτ της Πράσινης Ημισελήνου και θα πάμε εμείς σε εκείνον. Έχουμε συναντήσεις», είπε.

Κωνσταντίνου & ΕλένηςΤουρκίαΜωάμεθ ο ΠορθητήςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν