Κόσμος|09.11.2021 18:36

Τουρκία - Κιλιτσντάρογλου προς Ερντογάν: Γιαλαντζί οικονομολόγος είσαι

Μαρία Ζαχαράκη

«Εσύ ο οικονομολόγος για δες την κατάσταση της οικονομίας σου. Ένας τέτοιος οικονομολόγος ονομάζεται ‘γιαλαντζί οικονομολόγος’. Ούτε το Ο των οικονομικών δεν ξέρει. Ένα μπακάλης απόφοιτος δημοτικού τα καταφέρνει καλύτερα σε αυτά», είπε ο Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε πώς θα ζήσουν τα 10 εκατομμύρια Τούρκων που παίρνουν μόνο το βασικό μισθό των 280 ευρώ.

«Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια που εργάζονται με τον κατώτατο μισθό», είπε, ενώ προειδοποίησε όσους ξένους υπογράψουν οποιοδήποτε συμβόλαιο για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, «θα το πληρώσουν ακριβά».

«Αγαπάμε τη χώρα μας, δε θέλουμε να λεηλατηθεί η Κωνσταντινούπολη. Δε θέλουμε οι ξένοι να γίνουν συνέταιροι στη λεηλασία. Έγραψα όχι μόνο στους επιχειρηματίες μας, αλλά και στις πρεσβείες. Είπα: ‘Αν μια εταιρεία, πρόσωπο ή εργολάβος από τη χώρα σας μπει στη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και λεηλατήσει την Κωνσταντινούπολη, θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Λογοκρισία από τουρκικά φιλο-κυβερνητικά κανάλια όταν μιλούσε η Ακσενέρ

Αρκετά φιλο-κυβερνητικά κανάλια, ανάμεσά τους και το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, διέκοψαν τη μετάδοση της σημερινής ομιλίας της Μεράλ Ακσενέρ στην κοινοβουλευτική της ομάδα, την ώρα που η ακροδεξιά ηγέτης του Καλού Κόμματος έδειχνε βίντεο με τον Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήριζε «ρεζιλίκι» το γεγονός ότι ένας πρώην βουλευτής της Ακσενέρ, ο  Λουτφού Τουρκιάν, έβρισε έναν πολίτη.

Η Ακσενέρ αντέγραψε τη «πρακτική» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος όταν μιλά στην κοινοβουλευτική του ομάδα δείχνει βίντεο με τους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να τους επικρίνει. Όπως αναφέρεται, τώρα που η Ακσενέρ προσπάθησε να κάνει το ίδιο, η ίδια «λογοκρίθηκε» και τα φιλο-κυβερνητικά κανάλια «έκοψαν» το βίντεο με τον Ερντογάν και σταμάτησαν τη μετάδοση με την κριτική που του άσκησε.

Α. Μπαμπατζάν: Έχουμε γίνει η χώρα που όλοι θέλουν να εγκαταλείψουν

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ότι οι Τούρκοι γιατροί μετανάστευσαν στο εξωτερικό λόγω των βαρέων συνθηκών εργασίας στην Τουρκία.

«Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των γιατρών που δεν μπορούν να δουν το μέλλον τους και των οικογενειών τους σε αυτή τη χώρα και θέλουν να δημιουργήσουν τη ζωή τους σε άλλες χώρες. Η Τουρκία έχει γίνει η χώρα που όλοι θέλουν να φύγουν», είπε.

ΤουρκίαΜεράλ ΑκσενέρΑλί ΜπαμπατζάνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου