Κόσμος|14.11.2021 18:31

Ε.Ε: Επικοινωνία Μπορέλ με τον ΥΠΕΞ Λευκορωσίας

Newsroom

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες». Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει:

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα».

Τι ανακοίνωσε η Λευκορωσία

Η ΕΕ και η Λευκορωσία είχαν συνομιλίες μία ημέρα πριν από τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Μινσκ προκειμένου να περιληφθούν αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία που φέρεται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Ένωσης.

"Από λευκορωσικής πλευράς... υπογραμμίστηκε πόσο αντιπαραγωγικές θα είναι οι κυρώσεις", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χιλιάδες μετανάστες ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην ΕΕ, αλλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε συνθήκες χειμωνιάτικου ψύχους.

Η Ευρώπη κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξαπολύει "υβριδική επίθεση" φέρνοντας μετανάστες και ωθώντας τους να περάσουν παράνομα στην Πολωνία. Η Λευκορωσία έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη την κατηγορία.

Ο Μακέι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα βήματα που έχει κάνει η Λευκορωσία προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες στα σύνορα, ανέφερε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Πολωνία πετάει το «μπαλάκι» στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα» για να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν κατά την άποψή της αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.

«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της συμμαχίας» δήλωσε ο στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους (https://www.reuters.com/world/europe/polish-police-find-body-syrian-man-near-belarus-border-2021-11-13).

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε την κρίση, προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των κυρώσεων, αλλά η Λευκορωσία το αρνείται επανειλημμένα. Μερικές χώρες στην περιοχή, προειδοποιούν ότι η παρούσα ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μία στρατιωτική σύγκρουση (https://www.reuters.com/world/europe/putin-says-nato-drills-black-sea-are-serious-challenge-moscow-2021-11-13).

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημαντικός σύμμαχος του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, όπως ανέφερε σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο συνέντευξη του Ρώσου προέδρου σε ρωσικό κρατικό κανάλι.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε στο PAP ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ολικού κλεισίματος των συνόρων. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την -από κοινού- κατασκευή ενός συνοριακού τείχους.

Ζοζέπ ΜπορέλμετανάστεςΛευκορωσίαΠολωνία