Κόσμος|15.11.2021 14:46

Ερντογάν: Θετικά μηνύματα από τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Αισιόδοξος για ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο μουσείο της Τροίας στα Δαρδανέλια, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει λόγο στον ενεργειακό τομέα. «Τώρα έχουμε αγοράσει δικά μας πλοία για σεισμικές έρευνες. Αγοράσαμε πλοία για γεωτρήσεις. Δεν τα είχαμε. Χρησιμοποιούσαμε το σύστημα ναύλωσης. Είχαμε 5 τέτοια πλοία και επί Μπεράτ Αλμπαϋράκ (πρώην υπουργός Οικονομικών) και επί Φατίχ Ντονμέζ (νυν υπουργός Ενέργειας). Τώρα, οι σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο δίνουν θετικά μηνύματα: Μόλις αρχίσουμε να παράγουμε το φυσικό μας αέριο, οι καιροί θα αλλάξουν και οι πολίτες μας θα επωφεληθούν από την αφθονία του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, για τα οποία είναι σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά προσπαθούν παράλληλα να αναπτύξουν και τα δικά τους, όπως είπε. «Πληρώσαμε 1 δις 400 εκ. δολάρια για τα F-35, αλλά τα F-35 δεν μας δόθηκαν. Τώρα, έρχονται κάποιες νέες προσφορές, για να δούμε τί συμβαίνει, πόσο ακριβές είναι. Δεν ξέρουμε πόσο βάσιμες είναι. Αλλά τελικά θα μας κάνουν να γίνουμε και πάλι νοικοκυραίοι. Ελπίζω να τα παράγουμε και αυτά εμείς», προειδοποίησε. Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τροία είναι Ανατολία. «Η Τροία είναι σύμβολο ενός παρελθόντος που μας αντιπροσωπεύει, όπως όλοι οι λαοί που έζησαν στην Ανατολία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο Τρωικός Πόλεμος και η καταστροφή της Τροίας στην Ιλιάδα του Ομήρου περιγράφουν έναν αγώνα του οποίου τα ίχνη συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

Τζουμχουριέτ: Βοήθεια με κινητήρες πέμπτης γενιάς

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, πάντως, επιβεβαιώνοντας αυτό που δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην Τροία, Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν την Τουρκία με παροχή κινητήρων 5ης γενιάς για το εγχώριο μαχητικό που προσπαθεί να αναπτύξει, όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις από ΗΠΑ και όσο δεν βρίσκουν κινητήρες από αλλού.

Μεσόγειοςελληνοτουρκικά