Κόσμος|21.11.2021 23:44

Αnadolu: «Ο Σχοινάς παραδέχθηκε παράνομες απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης και Ασφάλειας, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος βρέθηκε στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο Σχοινάς κατά τη συνομιλία του με τον Οκτάι είπε ότι εργάζονται για την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ εξέφρασε ότι συμφωνεί απόλυτα με όσα είπε ο Οκτάι για τον εκούσιο επαναπατρισμό κι ότι συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ για τα θέματα αυτά.

Σύμφωνα επίσης με το «Anadolu», ο Μαργαρίτης Σχοινάς φέρεται να συμφώνησε με τον Οκτάι ότι γίνονται παράνομες απωθήσεις μεταναστών/προσφύγων εκ μέρους της Ελλάδας και σημείωσε ότι η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα υπάρξουν άμεσα βήματα.

Διαψεύδει ο Μαργαρίτης Σχοινάς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για την απωθήσεις

Το γραφείο του Μαργαρίτη Σχοινά, πάντως, διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και έχει ζητήσει εξηγήσεις από την τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Δεμίρης από το γραφείο του κ. Σχοινά: 

  • «Υπήρξε ένα 5’ τηλεφώνημα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.
  • Μονομερώς η Άγκυρα εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση με πράγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ, σε προφανή προσπάθεια να προβάλλει τις θέσεις της
  • Για την κατάσταση στο Αιγαίο, έγινε απλή αναφορά στη συνάντηση Μηταράκη-Σοϊλού που κατέληξε στην ανάγκη λύσεων συνεργασίας
  • Από το Σάββατο ζητήσαμε εξηγήσεις και άμεση διόρθωση μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα»
Μαργαρίτης ΣχοινάςΦουάτ Οκτάι