Κόσμος|27.11.2021 14:12

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ποιες χώρες της ΕΕ τα ύποπτα κρούσματα

Newsroom

Να γκρεμίσει το τείχος ανοσίας που χτίζει «λιθαράκι - λιθαράκι» η Ευρώπη απειλεί η νέα αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού, η μετάλλαξη Όμικρον. Παρά τα νέα μέτρα που λαμβάνονται η δυνητικά επικίνδυνη παραλλαγή φαίνεται πως βρίσκεται ήδη εντός των τειχών.

Πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη καταγράφηκε στο Βέλγιο, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

Συναγερμός στη Γερμανία

Ένας υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατα εντοπισθείσα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία.

«Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Θρίλερ στην Ολλανδία

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς το Σάββατο ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

«Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές.
«Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.
Ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Ο ΕΟΔΥ «σκάναρε» ξανά 40.000 δείγματα

Σε επανέλεγχο, 40.000 δειγμάτων προχώρησε ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να δουν αν η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, έχει φτάσει στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού είναι βέβαιοι ότι ο επανέλεγχος δεν εντόπισε κανένα κρούσμα με την εν λόγω παραλλαγή, η οποία τρομάζει αφού φέρει χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι ενδέχεται να διαφεύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Αυστηρά μέτρα και στην Ελλάδα

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής ζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης, της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Με τις χώρες να κλείνουν η μία μετά την άλλη τη σύνδεσή τους με χώρες της νότιας Αφρικής, πριν καν συνεδριάσει ο ΠΟΥ για να δώσει παγκόσμια οδηγία, και η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στη νέα μετάλλαξη.Το ρεπορτάζ του ethnos.gr επιβεβαιώνεται πλήρως καθώς οι ταξιδιώτες από τις χώρες της νότιας Αφρικής θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με εδική μάλιστα άδεια από την πρεσβεία.

Συγκεκριμένα: Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη Όμικρον) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Πάντως, η Κομισιόν σκέφτεται να βάλει στοπ τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊού έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.

ΚορονοϊόςΟλλανδίανέα μέτραμετάλλαξη ΌμικρονΓερμανίαΕυρώπηΒέλγιο