Κόσμος|08.12.2021 07:25

Το «μαύρο κουτί» της Γης: Ο ατσάλινος μονόλιθος που θα καταγράφει κάθε πληροφορία για την κλιματική κρίση

Newsroom

Τη δημιουργία μιας «άφθαρτης» αποθηκευτικής συσκευής που θα καταγράφει τους χειρισμούς της ανθρωπότητας στην κρίση της κλιματικής αλλαγής εξετάζουν Αυστραλοί επιστήμονες και καλλιτεχνικοί δημιουργοί.

Κάθε φορά που δημοσιεύεται μια έρευνα για το κλίμα, κάθε φορά που νέοι τίτλοι ειδήσεων ή Tweet  με θέμα την κλιματική κρίση δημοσιεύονται, ένα πελώριο, ατσάλινο κουτί, χτισμένο σε ένα ύψωμα από γρανίτη στην Τασμανία, θα καταγράφει τα πάντα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το «Μαύρο Κουτί της Γης», σε μέγεθος λεωφορείου με τους ατσάλινους τοίχους και τα ηλιακά του πάνελ, θα είναι άτρωτο το ίδιο από την κλιματική κρίση και προορίζεται να «ζήσει» περισσότερο από την ανθρωπότητα. 

Στόχος των εμπνευστών του, να «διηγηθεί» ο ατσάλινος αυτός μάρτυρας της ιστορίας στις μελλοντικές γενιές πώς ο άνθρωπος της σημερινής εποχής προκάλεσε την κλιματική κρίση και πώς κατάφερε επιτυχώς ή ανεπιτυχώς να την αντιμετωπίσει. «Το κουτί θα λειτουργήσει σαν ένα άφθαρτο και ανεξάρτητο λογιστικό βιβλίο της «υγείας του πλανήτη μας» αναφέρει Τζόναθαν Νίμπον, καλλιτέχνης και διευθυντής της συλλογικότητας Glue Society που συμμετείχε στο πρότζεκτ. «Ελπίζουμε πως θα υποχρεώνει τους ηγέτες να λογοδοτούν και θα εμπνεύσει δράση και αντίδραση στον ευρύτερο πληθυσμό» προσθέτει ο ιδιος.

Παρότι η κατασκευή του ίδιου του κουτιού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι σκληροί δίσκοι έχουν ήδη τοποθετηθεί και αρχίσει να καταγράφουν δημοσιεύματα, έρευνες και συζητήσεις βάσει αλγορίθμων, από τον περασμένο Νοέμβριο και την σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26).

Εμπνευσμένο από το μαύρο κουτί των αεροπλάνων, το «μαύρο κουτί της Γης» (www.earthsblackbox.com) θα κατασκευαστεί το 2022 στην απομακρυσμένη δυτική ακτή της Τασμανίας, μια περιοχή που θεωρείται γεωγραφικά και πολιτικά σταθερή, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δημιουργοί του οι οποίοι είναι - μεταξύ άλλων - η εταιρεία επικοινωνίας και μάρκετινγκ Clemenger BBDO και το πανεπιστήμιο της Τασμανίας.  «Το Μαύρο Κουτί της Γης θα καταγράφει κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτήν την καταστροφή» διαμηνύουν οι ιθύνοντες του πονήματος - μεταξύ του ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας και η εταιρεία επικοινωνίας μάρκετινγκ, Clemenger BBDO. Το κουτί όχι μόνο θα προσφέρει στον κόσμο έναν πλούτο από στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, αλλά οι πληροφορίες που θα καταγράφει θα βοηθήσουν ώστε να λογοδοτήσουν οι ηγέτες και να διδαχτούν οι μελλοντικές γενιές. «Εκατοντάδες δεδομένα, μετρήσεις και διαδράσεις που συνδέονται με την υγεία του πλανήτη μας θα συγκεντρώνονται διαρκώς και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια για τις μελλοντικές γενιές» σημειώνουν. 

Η ιδέα αυτή προέκυψε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον περασμένο μήνα με μια συμφωνία που κράτησε ζωντανή την ελπίδα να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Τι θα καταγράφει το «μαύρο κουτί της Γης»

Ο ατσάλινος μονόλιθος θα καταγράφει και κάθε συζήτηση, δεδομένο και αποτέλεσμα από το παρελθόν και το παρόν, όπως τις αλλαγές θερμοκρασίας σε γη και θάλασσες, την οξίνιση των ωκεανών, τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τον ανθρώπινο πληθυσμό, την κατανάλωση ενέργειας, τις στρατιωτικές δαπάνες, τις αλλαγές πολιτικής κ.ο.κ. 

Οι υπεύθυνοι πίσω από το πρότζεκτ εκτιμούν πως το μαύρο κουτί έχει επαρκή χώρο αποθήκευσης δεδομένων για τις επόμενες τρεις με πέντε δεκαετίες ενώ συνεχίζουν την έρευνα για την επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης.  Ο μήκους δέκα μέτρων ατσάλινος μονόλιθος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τις φυσικές καταστροφές και θα λειτουργεί με ηλιακή και θερμική ενέργεια.

Η συσκευή, η οποία θα είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ, θα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να συγκεντρώνει συστηματικά στοιχεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή χρησιμοποιώντας μια σειρά από 500 μεθόδους μέτρησης και θα τα αποθηκεύει αυτόματα.

Καθώς η κλιματική κρίση συνεχίζεται, το κουτί μπορεί να αποτελέσει το σχέδιο μιας λύσης σε πολλά χρόνια από τώρα. «Το πώς θα τελειώσει η ιστορία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», γράφουν οι αρμόδιοι. «Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο, οι πράξεις, οι αδράνειες και οι αλληλεπιδράσεις σας πλέον καταγράφονται».

κλιματική κρίσηκλιματική αλλαγήCOP26επιστήμονες