Κόσμος|09.12.2021 19:56

Μετάλλαξη Όμικρον - Γιατρός στην Μποτσουάνα: Πιο ευάλωτοι, ανεμβολίαστοι και νοσήσαντες - Αυξημένα τα κρούσματα σε παιδιά

Newsroom

Πιο ευάλωτοι στη μετάλλαξη Όμικρον είναι οι ανεμβολίαστοι και όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, γιατρός σε νοσοκομείο της Μποτσουάνα, επισημαίνοντας ότι η νέα παραλλαγή είναι πολύ επιθετική σε παιδιά και εφήβους. 

Στο ΟΡΕΝ μίλησαν, επίσης, Έλληνες που ζουν στη Νότια Αφρική, περιγράφοντας πως η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει ήδη κυριαρχήσει, ενώ νοσούν και παιδιά.

Υπερμεταδοτική αλλά με ηπιότερα συμπτώματα κατά τη νόσηση, είναι το  προφίλ με τα έως τώρα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον όπως το σκιαγραφούν επιστήμονες που εργάζονται σε νοσοκομεία Covid στις χώρες που έχει εξαπλωθεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού. 

«Βλέπουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, αλλά οι ασθενείς δεν είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση, που να χρειάζονται εισαγωγή στα νοσοκομεία», αναφέρει η δρ. Γκορντάνα Ματιτζασεβικ Κάβρικ, γιατρός σε νοσοκομείο της Μποτσουάνα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του OPEN. 

Σύμφωνα με τη γιατρό, παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στους νέους, τα παιδιά και τους εφήβους. 

Δύο εβδομάδες μετά την ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον στην Μποτσουάνα αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι δεν έχει συμβεί. Η έκρηξη της μετάλλαξης στην περιοχή δε μεταφράζεται σε νοσηλείες, ενώ τα εμβόλια ανταποκρίνονται. 

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού

«Οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικοί στο να παρουσιάσουν βαριά κλινική εικόνα», σύμφωνα με τη δρ. Κάβρικ. Μάλιστα προσθέτει ότι «άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και είχαν νοσήσει φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτοι στην Όμικρον. Αυτό φαίνεται πως ισχύει μέχρι τώρα, είναι όμως ακόμη αντικείμενο επανεξέτασης». 

Η γιατρός στέλνει εμφατικά το μήνυμα, «εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός». 

Αυτό που παρατηρούν στα νοσοκομεία διαπιστώνουν και οι Έλληνες που ζουν στη Νότια Αφρική σε αρκετές περιοχές της οποίας η Όμικρον τείνει να κυριαρχήσει και πλήττει νέους ανθρώπους. 

Στενοχωριέμαι γιατί χτυπάει τη νεολαία πολύ άσχημα, η πιο νέα ασθενής είναι 8 χρονών λέει στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ο Ιωάννης Φιλίππου, επιχειρηματίας στο Γιοχάνεσμπουργκ εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μετάδοση σε γονείς και παππούδες. 

Σημειώνεται ότι στη Νότια Αφρική οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υπερβαίνουν το 40% του πληθυσμού ενώ στη Μποτσουάνα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 30%. 

ανεμβολίαστοιOPENεμβόλιοΑφρικήΜποτσουάναΚορονοϊόςμετάλλαξη Όμικρον