Κόσμος|13.12.2021 17:57

Τουρκία - Ιμάμογλου κατά κυβέρνησης: Ο Αλλάχ να προστατεύσει τη χώρα από αδαείς ηγεμόνες

Μαρία Ζαχαράκη

Στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει περάσει η σκυτάλη για το σφυροκόπημα της κυβέρνησης με αφορμή την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Τονίζοντας ότι η αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών μείωσε σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ο Ιμάμογλου καταφέρθηκε εναντίον του Ερντογάν λέγοντας: «Έκανες κάθε προϊόν, κάθε περιουσία της χώρας, τον ιδρώτα και την εργασία των πολιτών αυτής της χώρας να πωλείται πάμφθηνα. Η φτώχεια του λαού μού καίει την καρδιά. Παρόλα αυτά, εμείς βάζουμε βάσεις εδώ. Προσπαθώ να διαβάσω τα λόγια αυτού που ασχολείται με την οικονομία, δεν μπορώ να τα διαβάσω. Μην ντροπιάζεις την οικονομία, Μην κάνεις το έθνος να ντρέπεται. Σκέψου τα λεφτά των ανθρώπων. Μην το κάνεις, για όνομα του Θεού!», εκλιπάρησε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας απευθυνόμενος, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι ένα σακί αλεύρι, που αγόραζαν για το ψωμί του λαού έναντι 127 λιρών το Δεκέμβριο του 2020, σήμερα έχει αυξηθεί στις 325 TL. «Μετά την τιμή του αλευριού, που έχει τριπλασιαστεί, πόσο θα αγοράσουν αυτοί οι άνθρωποι το ψωμί;», αναρωτήθηκε, ενώ αφήνοντας αιχμές και πάλι κατά του Τούρκου προέδρου, είπε: «Κι εγώ σπούδασα οικονομικά. Αλλά δεν λέω ‘είμαι καθηγητής οικονομικών’ όπως λένε κάποιοι. Μιλάω με εκείνους που ξέρουν. Δε λέω ‘εγώ ξέρω καλύτερα την οικονομία’. Είθε ο Αλλάχ να προστατεύσει αυτή τη χώρα και αυτό το έθνος από αδαείς ηγεμόνες».

«Πυρά» κατά Σοϊλού: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου υποστήριξε ότι η πρόσφατη στοχοποίηση του δήμου Κωνσταντινούπολης από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έχει στόχο τον αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την οικονομία.

«Πώς αλλάζουν την ατζέντα; Το δολάριο έφτασε τις 15 λίρες. Με το να λένε ‘μην κοιτάς εκεί, κοίτα εδώ. Τί είναι εδώ; Τρομοκράτες», ανέφερε, μιλώντας πάλι για ψυχιατρικά προβλήματα του υπουργού Εσωτερικών. «Αγνοώντας όλους αυτούς που βιώνουν ψυχιατρικά προβλήματα, εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τα έβαλε σήμερα και με τον υπουργό Μεταφορών, Αντίλ Καραϊσμαίλογλου, με αφορμή τη διώρυγα της πόλης. «Είσαι ένας άνθρωπος που δεν έχεις παίξει ποτέ στη ζωή σου ούτε με καραβάκι στη μπανιέρα σου. Πώς θα κάνεις να περάσει ένα μεγάλο πλοίο από τη διώρυγα; Κοίτα πώς έχουν καταντήσει οι υπουργοί της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΚωνσταντινούποληΕκρέμ ΙμάμογλουΣουλεϊμάν Σοϊλούοικονομική κρίσηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία