Κόσμος|15.12.2021 22:49

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα - Τι δείχνει νέα έρευνα

Newsroom

Εβδομήντα περίπου φορές πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αναπτυχθεί στους βρογχικούς ιστούς η Όμικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικής μελέτης που δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian. Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ο επικεφαλής ωστόσο της μελέτης, Michael Chan Chi-wai, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι η σοβαρότητα της νόσου δεν καθορίζεται μόνο από την ταχύτητα του πολλαπλασιασμού του ιού, αλλά και από την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου και, ειδικότερα, αν το ανοσοποιητικό σύστημα υποχωρεί.

«Μολύνοντας πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος», εξήγησε.

Ο Jeremy Kamil από την άλλη, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο State University Health Shreveport της Λουιζιάνα, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» που αποδείχθηκε πιο παθογόνα, έδειξε ένα παρόμοιο μοτίβο αναδιπλασιασμού πιο αργά στους πνεύμονες.

Τα αρχικά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, προήλθαν από πειράματα με τη χρήση δειγμάτων πνευμονικού ιστού που ελήφθησαν από ασθενείς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Μετάλλαξη Όμικρον: Δέκα κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, δέκα κρούσματα της Μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαίωσε ο ΕΟΔΥ αλλά και τα εξειδικευμένα εργαστήρια στη χώρα μας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες ethnos.gr τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για τη μελέτη των κρουσμάτων, κάνοντας τη γονιδιακή ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν από νέα περιστατικά, επιβεβαίωσαν ότι πλέον υπάρχουν τουλάχιστον 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον (5 είχαν ήδη καταγραφεί), γεγονός βέβαια που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για περιστατικά που κατεγράφησαν κυρίως στην περιοχή της Κρήτης ενώ ακόμη είναι σε εξέλιξη η ανίχνευση της μετάδοσης.

Τα αποτελέσματα της γονιδιακής ανάλυσης που έγιναν βρίσκονται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΔΥ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα με την επιδημιολογική έκθεση.

Κορονοϊός: Με αρνητικό μοριακό τεστ οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες - Τι θα ισχύει

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας κορονοϊού, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης από το Υπουργείο Υγείας υπήρξε ενημέρωση πως αρνητικό μοριακό τεστ θα έπρεπε να επιδεικνύουν οι ταξιδιώτες από Βρετανία και Δανία. Η ανακοίνωση χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις δύο αυτές χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών».

Με νεότερη ανακοίνωση ωστόσο διευκρινίζεται πως την υποχρέωση για αρνητικό μοριακό τεστ έχουν όλοι οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες του εξωτερικού. Το τεστ θα πρέπει να είναι αρνητικό και να έχει διενεργηθεί μέχρι και 48 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

έρευνακρούσματαμετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊόςμετάλλαξη Δέλτα