Κόσμος|20.12.2021 13:00

Τουρκία: Νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας - Πρόσω ολοταχώς για τις 20 λίρες το ευρώ

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Κυριακής, που υπερασπίστηκε τα χαμηλά επιτόκια, το δολάριο, το ευρώ και ο χρυσός κατέγραψαν νέα ρεκόρ ανόδου έναντι της λίρας, ενώ πτώση βιώνει και το Χρηματιστήριο, το οποίο ανέστειλε για λίγη ώρα και σήμερα τις εργασίες του.

Με νέο ιστορικό ρεκόρ ξεκίνησε η βδομάδα για το δολάριο και το ευρώ. Το δολάριο διαπραγματεύεται στις 17,62 τουρκικές λίρες και το ευρώ στις 19,84 λίρες σήμερα το πρωί.

Αντίστοιχα, μετά τη μείωση 8,52% την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο εισήλθε στη νέα εβδομάδα με απώλειες 3,71% και επιβλήθηκε περιορισμός στις ανοικτές πωλήσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης μειώθηκε κατά 4,31% ενώ οι εταιρείες της πληροφορικής σημείωσαν τξ μεγαλύτερη πτώση με 5,55%.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: «Το κύμα χρεοκοπίας θα εκραγεί»

Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για νέο, μεγάλο κύμα χρεοκοπιών.

Ο οικονομολόγος Γκιουλντέμ Αταμπάι σημείωσε: «Για να σταματήσει η επιτάχυνση του πληθωρισμού απαιτείται αύξηση επιτοκίου τουλάχιστον 10-15 μονάδων. Ο Ερντογάν λέει ότι δεν θα το κάνει, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα εκραγεί το κύμα της χρεοκοπίας.

Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά 50%, θα εξατμιστεί ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η αυξανόμενη φτώχεια, η αυξανόμενη ανεργία, το κύμα χρεοκοπίας των εταιρειών και το άγχος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, μέχρι το 2022, θα είναι το κύριο θέμα», είπε.

τουρκική λίραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαεπιτόκια