Κόσμος|22.12.2021 14:34

Ερντογάν: Μαριονέτα ο Κιλιτσντάρογλου – Τι είπε για τη σταθεροποίηση της λίρας

Μαρία Ζαχαράκη

Με άλλον αέρα εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος στη Βουλή, ικανοποιημένος που κατάφερε να αναπτερώσει τη λίρα έναντι του δολαρίου αλλά και την ψυχολογία της αγοράς με την κρατική εγγύηση που πρόσφερε στους Τούρκους καταθέτες, ότι θα «αποζημιωθούν» για τις απώλειες της αξίας της λίρας.

«Το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πέτυχε τον στόχο του. Το έθνος μας καλωσόρισε αυτό το πρόγραμμα και το υποστήριξε, όπως και οι αγορές», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ανακατεύοντας μάλιστα πάλι τον Αλλάχ, υποστηρίζοντας ότι συνέβαλε στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας εδώ και δύο 24ωρα!

«Με τη βοήθεια του Αλλάχ και την υποστήριξη του αγαπημένου μας έθνους, προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα, χαλώντας κάθε είδους πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές παγίδες στις οποίες κάποιοι θέλανε να παρασυρθούμε».

«Μαριονέτα ο Κιλιτσντάρογλου»

Ο Ερντογάν ωστόσο δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να κάνει λόγο για ύπουλες παγίδες που έχουν στηθεί από το εξωτερικό, που έχουν ωστόσο την υποστήριξη της αντιπολίτευσης και του ηγέτη της Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο αποκάλεσε μάλιστα «μαριονέτα» των ξένων δυνάμεων.

«Με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, εκτοξεύονται απροκάλυπτες απειλές για την οικονομία και στήνονται ύπουλες παγίδες.. Με τα οικονομικά παιχνίδια που ξεκίνησαν μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν αδιάκοπα, επιχειρήθηκε να κάνουν τη χώρα μας να καταρρεύσει. Εμπάργκο ενάντια στους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, που προηγουμένως γίνονταν μυστικά, τώρα εφαρμόζονται απροκάλυπτα και με θράσος.

Ενώ κάποιος από το εξωτερικό έστηνε αυτό το παιχνίδι, κάποιος από το εσωτερικό έπαιρνε το ρόλο του υπεργολάβου και της μαριονέτας αυτού του βρώμικου παιχνιδιού. Ευτυχώς, δεν απομάκρυναν αυτή τη χώρα από τους στόχους της και δεν παρέκκλιναν από την πορεία για την οικοδόμησης της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας. «Στόχος μας –είπε- είναι να κάνουμε τους κερδοσκόπους να πάρουν τα χέρια πάνω από τη χώρα μας».

Μάχη Ερντογάν για να αφήσει το στίγμα του στον αιώνα

Μάλιστα, εμφανίστηκε τόσο σίγουρος για την επιτυχία του οικονομικού μοντέλου που προκρίνει που είπε ότι «η Τουρκία δεν θα χάσει το τρένο. Στην πραγματικότητα, θα είμαστε στην πρώτη θέση αυτού του τρένου κι όχι στο τελευταίο βαγόνι».«Η Τουρκία δεν θα χάσει το τρένο που τρέχει στον επόμενο αιώνα. Στην πραγματικότητα, θα είμαστε στην πρώτη θέση αυτού του τρένου, όχι στο τελευταίο βαγόνι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δίνει μάχη για να αφήσει το στίγμα της στον αιώνα.

«Τώρα που ανακατεύονται η τράπουλα ξανά, τα κράτη που έχουν ανέβει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χωρών θα αφήσουν το στίγμα τους στον επόμενο αιώνα. Όσοι δεν περάσουν την τάξη των αναπτυσσόμενων χωρών, θα πρέπει να περιμένουν άλλο ένα τέταρτο ή μισό αιώνα για να ξαναβρούμε την ίδια ευκαιρία».

Πρόωρες εκλογές γιοκ!

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε πάλι ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό, αλλά και τα επιτόκια, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά. «Για να απαλλαγούμε από τον πληθωρισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ανάγκη απαλλαγής από εμάς. Ποιος ήταν αυτός που μείωσε τον πληθωρισμό στο 7%; Εμείς! Ποιος ήταν αυτός που μείωσε το επιτόκιο στο 4,5%; Εμείς! Η δική σας ιστορία είναι αυτή που είναι γεμάτη με υψηλά επιτόκια και πληθωρισμό», είπε, ενώ απευθυνόμενος μάλιστα βροντερά προς την αντιπολίτευση, είπε ότι πρόωρες εκλογές γιοκ!

«Εδώ και μήνες (ο Κιλιτσντάρογλου) μιλάει για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Ντεβλέτ (Μπαχτσελί) από τη Λαϊκή Συμμαχία λέει ότι θα γίνουν το 2023, εγώ λέω ότι θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023. Ξυπνά και κοιμάται με τις πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Αυτή η χώρα είναι κράτος δικαίου. Στην ημερομηνία που θα καθοριστεί, σε αυτή την ημερομηνία θα διεξαχθούν οι εκλογές. Κύριε Κεμάλ, βάζω τελεία, όχι άνω τελεία. Θα μάθετε ποιος είναι ο νόμος σε αυτή τη χώρα και πώς λειτουργεί το σύστημα στις ανεπτυγμένες χώρες. Θα λειτουργήσουμε έτσι και ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε την καλύτερη επιλογή τον Ιούνιο του 2023», τόνισε, αφήνοντας αιχμές ότι κύκλοι –συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων- ότι προσπαθούν να ανατρέψουν ανεπιτυχώς την κυβέρνηση Ερντογάν.

«Τώρα καλώ τους ανίκανους πολιτικούς που ελπίζουν σε βοήθεια από την καταστροφή της χώρας. Καλώ τους ενθουσιώδεις ντυμένους με μανδύα ακαδημαϊκούς τους δημοσιογράφους, που έχουν συνηθίσει να ανατρέπουν κυβερνήσεις με πρωτοσέλιδα. Καλώ τους πραξικοπηματίες που δεν θέλουν να αποδεχτούν την ανωτερότητα της εθνικής βούλησης. Από εδώ καλώ τους ιμπεριαλιστές, που προσπαθούν να χαράξουν την τουρκική πολιτική με τρομοκρατία, βία, απειλές και εμπάργκο. Δεν θα πετύχετε!», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

«Δεν θα εκμεταλλευτείτε τον ιδρώτα αυτού του έθνους. Δεν θα μπορέσετε να βάλετε χαλινάρια στα πόδια αυτού του έθνους. Καθώς βρεχόμαστε μαζί στην καταρρακτώδη βροχή, έτσι θα ζεσταθούμε μαζί στον λαμπερό ήλιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Ξέρω τι κάνω»

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ελλείψεις και λάθη, αλλά υποστήριξε ότι ξέρει τι κάνει. «Μπορεί να υπήρχαν ελλείψεις, παραλείψεις ή και λάθη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καλή θέληση, την ειλικρίνεια, την προσπάθειά μας, το μεγαλείο των έργων και των υπηρεσιών που προσφέραμε στη χώρα μας και τους στόχους που έχουμε θέσει. Τονίζω για άλλη μια φορά. Ξέρουμε τι κάνουμε, ξέρουμε γιατί το κάνουμε, ξέρουμε πώς να το κάνουμε, ξέρουμε πού πάμε, ξέρουμε πού θα φτάσουμε».

«Κωλοτούμπα» Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πάντως δηλώσεις για τη συναλλαγματική ισοτιμία –που σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο τύπο- έρχονται σε αντίθεση με την ομιλία του τον περασμένο μήνα. Σήμερα δήλωσε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρεάζουν κάθε τομέα από την παραγωγή έως τον πληθωρισμό, ωστόσο, στην ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν έλεγε: «Η αύξηση των τιμών λόγω της αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν επηρεάζει άμεσα τις επενδύσεις, την παραγωγή και την απασχόληση».

Ο Αλί Μπαμπατζάν προειδοποίησε: «Αυτό είναι το τέλος του δρόμου, ο υπερπληθωρισμός»

«Επιστρέφουν το σύστημα που κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο πριν από 40-50 χρόνια. Δεν έχει πραγματικά νόημα. Το τέλος αυτού του δρόμου είναι ο υπερπληθωρισμός. Αυτό το έθνος θα πληρώσει βαρύ τίμημα μετά από μερικά χρόνια.
Το ποσοστό που λες ότι έπεσε είναι γύρω στο 13-14%. Η μείωση της ισοτιμίας την τελευταία εβδομάδα είναι θετική, αλλά στο μέλλον αυτή η μείωση θα γίνει ασήκωτο φορτίο για τους πολίτες».

Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία δολαριοποιήθηκε

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνάντησή του με ΜΚΟ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει… δολαριοποιηθεί.

«Δε γίνεται να εγγυάστε τις καταθέσεις στην τράπεζα με βάση το δολάριο, να εγγυάστε τα επιτόκια με βάση τα δολάρια. Νομίζετε ότι τη νοιάζει το δολάριο τη μάνα που κοιμίζει το παιδί της πεινασμένο το βράδυ; Έχει μήπως δολάρια ή εκατομμύρια δολάρια; Δεν έχει. Επομένως, σήμερα υπάρχει πείνα και φτώχεια στην Τουρκία. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθιστώντας ως προτεραιότητα ότι κάθε παιδί πρέπει να πηγαίνει για ύπνο με γεμάτο στομάχι.
Ο αρχηγός του CHP επισήμανε ότι στη χώρα επικρατεί διχόνοια και πρέπει να απαλλαγεί από αυτό.
«Εάν προερχόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα, γιατί να τσακωνόμαστε; Είμαστε όλοι αδέρφια», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

τουρκική λίραΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑλί ΜπαμπατζάνΤουρκία