Κόσμος|09.01.2022 21:43

Καζακστάν: Ολόκληρη οικογένεια ομογενών είχαν ξεκληρίσει οι τζιχαντιστές

Newsroom

Τα γεγονότα στο Καζακστάν ξύπνησαν στην ελληνική κοινότητα τραγικές μνήμες από τα δικά της θύματα όπως η πολύτεκνη οικογένεια του ομογενή παλαιστή και δασοκόμου, Παναγιώτη Ζαχαρόπουλου, που ξεκληρίστηκε και αποκεφαλίστηκε από τζιχαντιστές έξω από το Αλμάτι, όταν ανακάλυψε στο δάσος στρατόπεδο εκπαίδευσής τους.

Στρατολογήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στο πανεπιστήμιο

Όμως και η κόρη ενός ακόμα ομογενή στρατολογήθηκε από το Iσλαμικό Kράτος στο πανεπιστήμιο, με σκοπό να σταλεί στη Συρία. «Την κόρη του, μία κοπέλα Ελληνίδα, με κάποιο τρόπο την στρατολόγησαν σε ισλαμιστική οργάνωση. Την στρατολόγησαν στο Ισλαμικό Κράτος κι έπρεπε να φύγουν στη Συρία να πολεμήσουν. Ευτυχώς τους σταματήσαμε με την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών. Η στρατολόγηση γινόταν στο πανεπιστήμιο, συνέλαβαν τότε έναν καθηγητή του πανεπιστημίου του Καζακστάν. Αυτά όλα υπήρχαν και δεν έδιναν σοβαρή σημασία, στο ότι κατά την περίοδο της Περεστρόικα και της μετασοβιετικής περιόδου, όλα αυτά άνθισαν», είπε στο κεντρικό δελτίο του Open ο ομογενής σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης.

Ο γνωστός σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι οι τοπικές αρχές, για ποικίλους λόγους, ανέχθηκαν, υποτίμησαν και, σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάστηκαν με τα δίκτυα των φανατικών ισλαμιστών που είχαν σχεδόν αποκλειστικά προέλευση την Τουρκία. «Τα τελευταία 10 – 15 χρόνια ενισχύθηκε πολύ η τουρκική επιρροή. Ανοίγουν κάθε είδους δήθεν πνευματικά κέντρα, δίπλα στα θρησκευτικά σχολεία, φέρνουν από την Τουρκία πνευματικούς, που διδάσκουν, που φέρνουν ειδική βιβλιογραφία και εισχωρούν οι εξτρεμιστές, ακραίοι Άραβες και όλοι οι υπόλοιποι. Μέσω της Τουρκίας εμφανίζονται στο Καζακστάν, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε. 

Ισλαμικό ΚράτοςΚαζακστάνειδήσεις τώρατζιχαντιστέςομογένεια