Κόσμος|18.01.2022 12:30

Τουρκία: Συνεχίζεται η κράτηση του Οσμάν Καβάλα

Μαρία Ζαχαράκη

Τη συνέχιση της κράτησης του Οσμάν Καβάλα αποφάσισε πάλι το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καβάλα είναι φυλακισμένος για 1.540 μέρες.

Μετά τη δίκη, η Αλληλεγγύη Ταξίμ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε να σταματήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που έχουν σχέση με τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί.

Ο ίδιος ο Τούρκος ακτιβιστής έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για δίκαιη δίκη» και δε συμμετέχει πλέον στις ακροάσεις. Ο Καβάλα δεν παρέστη στις δύο τελευταίες ακροάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Καβάλα από το 2019. Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ξεκινήσει διαδικασία κατά της Τουρκίας για την αδυναμία της να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔΑ σχετικά με τον Καβάλα κι έχει ζητήσει από την Τουρκία να απαντήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2022. Η ακρόαση που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την προθεσμία ήταν καθοριστική για την περαιτέρω στάση της Ευρώπης.

Μπαχτσελί: «Μήπως η αντιπολίτευση προορίζει τον Καβάλα για πρόεδρο;»

Την υπόθεση Καβάλα σχολίασε για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος χαρακτήρισε περίεργο, επιθετικό και εγκληματικό το να παραβρίσκονται στις δίκες εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών.

«Το γεγονός ότι ορισμένοι εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, καθώς και βουλευτές του CHP παρευρέθηκαν χθες στην ακρόαση αυτού του απολειφαδιού του Σόρος είναι πλήρης ντροπή και εγκληματικό.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι τί ψάχνουν στο δικαστήριο τα μέλη του CHP και οι ξένοι διπλωμάτες», δήλωσε ο εθνικιστής ηγέτης ο οποίος ειρωνεύτηκε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση, ρωτώντας μήπως τον προορίζει κι αυτόν για υποψήφιο πρόεδρο στις επερχόμενες εκλογές.

«Ή είναι το απολειφάδι του Σόρος, ο Οσμάν Καβάλα, μεταξύ των υποψηφίων προέδρων που έχει στο μυαλό του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου;», αναρωτήθηκε, ενώ συνέχισε με αιχμές κατά της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην τουρκική δικαιοσύνη.

«Η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη.

Καμία χώρα δε θα μπορέσει να καθοδηγήσει, ποδηγετήσει ή να επηρεάσει την τουρκική δικαιοσύνη.

Αντίθετη συμπεριφορά θεωρείται ασέβεια προς τα νόμιμα και κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελεί επίθεση εναντίον μας».

ΚωνσταντινούποληΤουρκίαΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΟσμάν Καβαλάειδήσεις τώρα