Κόσμος|18.01.2022 21:19

Τουρκία: Προοιωνίζεται αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ;

Μαρία Ζαχαράκη

Ενώ η νέα διαδικασία «ανοίγματος», που ξεκίνησε η Τουρκία με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζεται με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία, η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιδιώκει να ανοίξει και μία νέα σελίδα με τις ΗΠΑΤο πώς θα ανοίξει όμως αυτή η σελίδα θα εξαρτηθεί από τα βήματα που θα λάβει ο Ερντογάν στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες. 

Ο Σελίμ Κουνεράλπ, πρώην πρέσβης με μεγάλη διπλωματική εμπειρία, επισημαίνει ότι επέρχεται αλλαγή στην κορυφή του υπουργείου Εξωτερικών κι ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη χαράξει μία γραμμή πάνω από το όνομα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Κουνεράλπ, μιλώντας στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, «Μπιργκιούν», παραθέτει ορισμένα πραγματικά δεδομένα που συμβαίνουν εδώ κι ένα χρόνο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν έχει ήδη ανοίξει την… πόρτα εξόδου στον Τσαβούσογλου για να μπει ο Ιμπραχίμ Καλίν. «Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχουν γίνει διορισμοί στις ανώτατες θέσεις του ΥΠΕΞ. Τα ονόματα που προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών δεν υπολογίζονται από την προεδρία. Αν η Τουρκία ήταν μια κανονική χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα είχε βγάλει το απαραίτητο συμπέρασμα από αυτή την κατάσταση και θα είχε ήδη παραιτηθεί από τη θέση του».

Η διάθεση προς τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου έχει αλλάξει στο παλάτι.

«Η απουσία διορισμών στο υπουργείο Εξωτερικών εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενώ γίνονται ένα σωρό άλλοι σε άλλα υπουργεία, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα», για τον Τούρκο διπλωμάτη. «Σε μια κανονική χώρα, ένας υπουργός που υποβάλλεται σε τέτοια μεταχείριση, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αλλά ο Τσαβούσογλου, στον οποίο απορρίπτονται συστηματικά οι διορισμοί που προτείνει, δεν βγάζει κανένα συμπέρασμα ή δεν θέλει να βγάλει…».

Τα μάτια του Καλίν στην καρέκλα του ΥΠΕΞ

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες μίλησε η εφημερίδα «Μπιργκιούν» και ειδικοί που παρακολουθούν στενά τις διεθνείς σχέσεις, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή κρίση… διορισμών, αλλά για μια μεγαλύτερη αναμέτρηση στα παρασκήνια.

Τί συμβαίνει;

  1. Ο Τσαβούσογλου ζορίζεται να παραιτηθεί. Υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση του «ενός ανδρός αρχή» προσπαθεί να απαλλαγεί από τον Τσαβούσογλου πριν προκληθεί κρίση. Προσπαθεί να τον εξωθήσει σε παραίτηση.
  2. Ο Ιμπραχίμ Καλίν έχει στρέψει το βλέμμα του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ακούγεται ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είναι από την πρώτη μέρα ένα από τα πιο κοντινά στελέχη του Ερντογάν, σταματά τους διορισμούς στο ΥΠΕΞ, χρησιμοποιώντας την επιρροή του.
  3. Μήνυμα στην Ουάσιγκτον. Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι υπουργός για σχεδόν 8 χρόνια, στέλνει σήμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αφήσουν πίσω το παρελθόν. Ο Καλίν όμως πήγε δύο φορές στην Αμερική τους τελευταίους 3 μήνες. Μια από αυτές τις επισκέψεις τις έκανε με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Ο πιο σημαντικός κρίκος της γραμμής Άγκυρας-Ουάσιγκτον θεωρείται ο Καλίν, που είναι της πτέρυγας των Ατλαντιστών. Αν υπάρξει αντικατάσταση του Τσαβούσογλου με τον Καλίν, τότε θα σταλεί το μήνυμα μιας «νέας εποχής» προς την Ουάσιγκτον και τον Μπάιντεν.

 Το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο Τσαβούσογλου

Οι ίντριγκες στο παλάτι δεν τελειώνουν. Ενώ η χώρα περιβάλλεται από παντού από κρίσεις, τη χρεοκοπημένη εξωτερική πολιτική φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα τη χρεωθεί ο Τσαβούσογλου, εκτιμά η «Μπιργκιούν». «Ο Τσαβούσογλου θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό για το νέο ξεκίνημα με τις ΗΠΑ, που επιδιώκει το παλάτι», υποστηρίζει.

Τουρκίαειδήσεις τώρατουρκικό ΥΠΕΞΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν