Κόσμος|29.01.2022 13:00

Ουκρανία: Ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας φοβούνται οι ΗΠΑ – Δεν θα είναι χωρίς κόστος, λέει η Ουάσιγκτον

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo

Η διπλωματία υψηλού κινδύνου συνεχίστηκε την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένας πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη. Οι επείγουσες προσπάθειες γίνονται καθώς 100.000 ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα οργανώσει κάποιου είδους εισβολή εντός εβδομάδων.

Φοβούνται πλήρη ρωσική εισβολή οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας έχει φτάσει στο σημείο όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον ένα πλήρες φάσμα στρατιωτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που δεν θα απέχουν από μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

«Αν και δεν πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει οριστική απόφαση να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας, έχει πλέον σαφώς τη δυνατότητα», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου.

Ο Όστιν δήλωσε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέρος της δύναμής του, που εκτιμάται ότι αποτελείται από 100.000 στρατιώτες, για να καταλάβει ουκρανικές πόλεις και «σημαντικά εδάφη» ή να προβεί σε «καταναγκαστικές πράξεις ή προκλητικές πολιτικές πράξεις», όπως η αναγνώριση αποσχισθέντων εδαφών εντός της Ουκρανίας.

Ο Όστιν μίλησε μαζί με τον στρατηγό  Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε μια συνέντευξη Τύπου που σηματοδότησε μια διακριτική αλλαγή στην προσέγγιση της κυβέρνησης στη δημόσια επικοινωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, η οποία μέχρι τώρα επικεντρωνόταν στις διπλωματικές προσπάθειες.

Ο Μαρκ Μίλεϊ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία περιλαμβάνουν όχι μόνο χερσαία στρατεύματα αλλά και ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, αλλά και δυνατότητες κυβερνοχώρου και ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Σημείωσε όμως επίσης ότι ο στρατός της Ουκρανίας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας: «Εάν η Ρωσία επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα είναι χωρίς κόστος, όσον αφορά τις απώλειες και άλλες σημαντικές επιπτώσεις».

Διπλωματικό αδιέξοδο

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν είπε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η Δύση δεν έχει λάβει υπόψη της τους βασικούς όρους της Ρωσίας, δηλαδή να σταματήσει την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, να σταματήσει την ανάπτυξη όπλων της συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Μόσχα θα μελετήσει την απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προτού αποφασίσει την επόμενη κίνησή της, σύμφωνα με τον απολογισμό του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μακρόν και ο Πούτιν συνομίλησαν για πάνω από μία ώρα την Παρασκευή και μίλησαν «για την ανάγκη αποκλιμάκωσης». Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον συνήθη όρο της ανωνυμίας, είπε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Πούτιν εξέφρασε τη δέσμευση για την πολυετή σειρά συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με μια νέα συνάντηση να αναμένεται στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, δεν προέβη σε καμία παραχώρηση.

Ο Πούτιν δεν έχει κάνει δημόσιες παρατηρήσεις σχετικά με τη γραπτή απάντηση της Δύσης στα ρωσικά αιτήματα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αφήνει λίγες πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας.

Είπε ότι η Μόσχα δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά επίσης δεν θα επιτρέψει στη Δύση να καταπατήσει τα συμφέροντα ασφαλείας της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ πρότειναν οι δύο πλευρές να μιλήσουν για άλλα σημαντικά θέματα. Αυτά περιλαμβάνουν όρια στην ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, περιορισμούς στις στρατιωτικές ασκήσεις και κανόνες για την πρόληψη ατυχημάτων μεταξύ πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.

Η Ρωσία αναστέλλει στρατιωτικές επιθεωρήσεις

Η Γερμανία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η Ρωσία ανέστειλε τις αμοιβαίες στρατιωτικές επιθεωρήσεις σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων.

Οι επιθεωρήσεις αυτές προορίζονται ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αναστείλει τις επιθεωρήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Εξαιτίας αυτού μια επιθεώρηση σε ρωσικό έδαφος στη συνοριακή περιοχή της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, στην οποία είχε συμφωνήσει προηγουμένως η Ρωσία, δεν θα είναι επί του παρόντος δυνατή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Κρίστοφερ Μπέργκερ.

ΗΠΑΟυκρανίαεισβολήειδήσεις τώραΡωσία