Κόσμος|31.01.2022 22:11

Τουρκία: Ανασχηματισμό σχεδιάζει ο Ερντογάν - Συνάντηση Ιμάμογλου με πρέσβη των ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Πλούσια η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου, στην Τουρκία, ωστόσο η είδηση ήταν στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες αντικαταστάσεις υπουργών ανάλογα με τις συνθήκες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα ήταν 4 κυρίως: η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ουκρανία, οι προετοιμασίες για τη συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν φτάσει τις 90 χιλιάδες πλέον. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε ωστόσο τις δηλώσεις του μετά το υπουργικό, προαναγγέλλοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει ανασχηματισμός, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία. Αφού καλωσόρισε τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, στην κυβέρνηση, είπε ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές.

«Όπως είναι γνωστό, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο σύστημα της προεδρικής διακυβέρνησης. Είναι φυσικό να προβούμε και σε άλλες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο είναι ένας αγώνας σκυταλοδρομίας. Όποιος συνεργάτης λαμβάνει τη σκυτάλη, συνεχίζει να κινείται προς ένα νέο όραμα και στόχους. Εάν χρειαστεί, μπορεί να υπάρξουν νέες αλλαγές εφεξής», δήλωσε.

«Μέχρι αυτή την ώρα έχουν αλλάξει 6 υπουργοί μας. Ανεξάρτητα από τη δουλειά ή τον τίτλο του καθενός, είμαστε χαρούμενοι που έχουμε καταφέρει ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν κατάφεραν να στρώσουν ούτε ένα τούβλο για την ανάπτυξη της χώρας και δεν είναι άξιοι της πατρίδας τους. Αυτούς τους παραπέμπουμε στην τεράστια κρίση του έθνους μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον Ιμάμογλου επισκέφθηκε ο νέος Αμερικανός πρέσβης 

Την ίδια μέρα, τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επισκέφτηκε σήμερα ο νέο- διορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Φλέικ. Κατά τη συνάντηση, ο Ιμάμογλου δήλωσε: «Η Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο και μια από τις πόλεις που πρέπει να έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με τον κόσμο. Γιατί νομίζω ότι αυτός ο αιώνας θα είναι ο αιώνας των πόλεων. Εύχομαι οι καλές σχέσεις που έχουμε τόσο με την πρεσβεία των ΗΠΑ όσο και με το γενικό προξενείο από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου να βελτιωθούν επί θητεία σας».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε επίσης ότι η Κωνσταντινούπολη κρατά ζωντανή μια μεγάλη κληρονομιά του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη κι έφερε ως παράδειγμα τα υδραγωγεία από τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο. «Εύχομαι η Κωνσταντινούπολη να αποτελέσει έναν σημαντικό κόμβο για ανάπτυξη καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες γνωρίζω ότι θεωρούν πολύτιμο να έχουν πάντα καλές σχέσεις με την Τουρκία», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε επίσης τη χαρά του που βρίσκεται σε μια όμορφη πόλη, όπως η Κωνσταντινούπολη.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώρα