Κόσμος|02.02.2022 18:19

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον στρατό στην Ευρώπη - 2.000 στρατιώτες σε Πολωνία και Γερμανία

Newsroom

Με το θερμόμετρο στην ανατολική Ουκρανία να έχει φτάσει στο κόκκινο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να στείλει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη μέσα την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο που επικαλείται το BBC. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα το Κρεμλίνο θεωρεί κόκκινη γραμμή την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 2.000 στρατιώτες θα σταλούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία και τη Γερμανία, ενώ άλλοι 1.000 που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία θα πάνε στη Ρουμανία.

Τα αμερικανικά στρατεύματα που αναπτύσσονται δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα διασφαλίσουν την «άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ». σημειώνει το βρετανικό Μέσο. Από τους 2.000 στρατιώτες που αποστέλλονται από το Fort Bragg, 1.700 μέλη της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα σταλούν στην Πολωνία και οι υπόλοιποι θα πάνε στη Γερμανία.

Η ανάπτυξή τους έρχεται να προστεθεί στους 8.500 στρατιώτες που το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή τον περασμένο μήνα για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Κόκκινη γραμμή η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, αλλά την ίδια ώρα έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη αρκετές δυνάμεις για να οργανώσει μια εισβολή πλήρους κλίμακας και ότι η διπλωματία συμβάλλει στην αποτροπή της απειλής μιας ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε προσφάτως να αυξήσει τους στρατιώτες της και τον μισθό τους με τον πρόεδρο Ζελένσκι να σημειώνει ότι αυτό δεν συνεπάγεται «πόλεμος».

Η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση ότι αποτυγχάνει να εφαρμόσει μια διεθνή συμφωνία για την αποκατάσταση της ειρήνης στα ανατολικά - όπου οι αντάρτες ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις και τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014.

στρατιώτεςΟυκρανίαΗΠΑΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμος