Κόσμος|08.02.2022 19:16

Μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε σε ταράνδους στη Νέα Υόρκη - Κίνδυνος να «επιστρέψει» πιο ισχυρός ο κορονοϊός

Newsroom

Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε σε ταράνδους στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ. Είναι το πρώτο ζώο στο οποίο εντοπίζεται η μετάλλαξη Όμικρον. Κατά το παρελθόν, ο κορονοϊός έχει προσβάλει και άλλα ζώα.

Πρόκειται για ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Πενσιλβανίας, του Σικάγου και άλλα ερευνητικά ινστιτούτα στις ΗΠΑ.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από αίμα 131 ταράνδων, που τα συνέλεξαν από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Το 15% των ζώων είχαν αναπτύξει αντισώματα για τον Covid-19, ενώ στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι είχαν κολλήσει τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ορισμένα από τα ζώα πιθανολογείται ότι είχαν κολλήσει κορονοϊό και στο παρελθόν, γεγονός που δείχνει τη δυνατότητα της μετάλλαξης Όμικρον να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα οργανισμών.

Τα ευρήματα αυτά, πάντως, δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς οι τάρανδοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό. Τον Ιανουάριο του 2021 βρέθηκε ότι το 80% των ταράνδων σε μια πολιτεία είχαν νοσήσει από τον ιό.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τάρανδοι κόλλησαν από ανθρώπους, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος που συνέβη. Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Vivek Kapur, που συμμετείχε στη μελέτη, τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ανησυχητικά. Και αυτό γιατί η «κυκλοφορία» του ιού στα ζώα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον κορονοϊό να εξελιχθεί και να «επιστρέψει» πιο ισχυρός στους ανθρώπους στο μέλλον.