Κόσμος|08.02.2022 21:27

NYT: «Πάγωσε» η παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson για κορονοϊό

Newsroom

Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει πως η Johnson & Johnson έχει κλείσει το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί προσωρινά η παραγωγή του σκευάσματος.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο για την Covid-19 της Johnson & Johnson είναι το εμβόλιο επιλογής για μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει ήδη μείνει πολύ πίσω στις παραδόσεις της στις φτωχότερες χώρες, έκλεισε στα τέλη του περασμένου έτους αθόρυβα το μοναδικό εργοστάσιο που παρήγαγε παρτίδες του εμβολίου.

Η εγκατάσταση, στην ολλανδική πόλη Λέιντεν, παρήγαγε αντ' αυτού ένα πειραματικό αλλά δυνητικά πιο κερδοφόρο εμβόλιο για την προστασία από έναν άλλο ιό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παύση είναι προσωρινή - το εργοστάσιο στο Λέιντεν αναμένεται να αρχίσει να παράγει ξανά το εμβόλιο για τον κορονοϊό μετά από παύση μερικών μηνών - και δεν είναι σαφές αν είχε αντίκτυπο στις προμήθειες των εμβολίων μέχρι στιγμής, χάρη στα αποθέματα που υπάρχουν.

Η απόφαση να ανασταλεί η παραγωγή στο Λέιντεν προκάλεσε ανησυχίες και φόβους ότι θα έπληττε την ικανότητα της εταιρείας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την παροχή εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτή τη στιγμή, άλλες εγκαταστάσεις έχουν μισθωθεί για να παράγουν το εμβόλιο, αλλά είτε δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία είτε δεν έχουν λάβει ρυθμιστική έγκριση για να στείλουν όσα σκευάσματα παρασκευάζουν προς εμφιάλωση.

Ανησυχία στις φτωχές χώρες από την παύση παραγωγής του εμβολίου

Η κίνηση της Johnson & Johnson αιφνιδίασε επίσης τους αξιωματούχους δύο από τους σημαντικότερους πελάτες της εταιρείας: την Αφρικανική Ένωση και την Covax, το κέντρο εκκαθάρισης που είναι υπεύθυνο για την αποστολή εμβολίων στις φτωχές χώρες. Οι ηγέτες των οργανισμών αυτών έμαθαν για τη διακοπή της παραγωγής από τους δημοσιογράφους των New York Times.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε τις γραμμές παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος, όταν οι ζωές των ανθρώπων σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο κρέμονται από μια κλωστή», δήλωσε ο Δρ Ayoade Alakija, συν-επικεφαλής του προγράμματος παροχής εμβολίων της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Τζέικ Σάρτζεντ, εκπρόσωπος της Johnson & Johnson, δήλωσε ότι η εταιρεία «επικεντρώνεται στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας του εμβολίου εκεί όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη» και ότι το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της «εργάζεται μέρα και νύχτα» για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η Johnson & Johnson θα επανεκκινήσει την παραγωγή των εμβολίων για τον Covid στις εγκαταστάσεις του Λέιντεν τον επόμενο μήνα. Ωστόσο,  αυτό δεν θα μεταφραστεί σε άμεση εκροή νέων δόσεων. Η παραγωγή της εγκατάστασης θα υποβληθεί σε δοκιμές και επιθεωρήσεις. Οι δόσεις που θα παρασκευαστούν από την επαναλειτουργούσα παραγωγή του Leiden πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να αποσταλούν πριν από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

εμβόλιοΚορονοϊόςειδήσεις τώραJohnson & JohnsonNew York Times