Κόσμος|12.02.2022 20:29

Ισπανία: Η υποχώρηση τεχνητής λίμνης αποκάλυψε χωριό «φάντασμα»

Newsroom

Στα σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία αναδύθηκε ένα χωριό «φάντασμα» λόγω της υποχώρησης της στάθμης του νερού σε τεχνητή λίμνη. Έντονο είναι το ενδιαφέρον των τουριστών για τα ερείπια και τα απομεινάρια μίας ολόκληρης κοινότητας που μπήκε σε παύση.

Το χωριό Αθερέδο, στην επαρχία της Γαλικίας, πλημμύρισε το 1992. Η εξαφάνισή του κάτω από το νερό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λιντόσο. Ο 65χρονος συνταξιούχος Μασιμίνο Πέρεθ Ρομέρο, από την Λα Κορούνια, εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι κάτι που θα ξαναδούμε τα επόμενα χρόνια, λόγω της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής. «Είναι σαν να βλέπω μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», δήλωσε. Μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα στο λασπωμένο έδαφος, που έχει ραγίσει από την ξηρασία. Στη θέση τους κάποτε υπήρχαν πόρτες ή δοκάρια.

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμιος στην οποία ανήκει το Αθερέδο, αναφέρθηκε στην έλλειψη βροχόπτωσης το τελευταίο διάστημα, ειδικά τον Ιανουάριο, που μείωσε τη στάθμη της λίμνης. Επίσης, επέκρινε τη «πολύ επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDP, που διαχειρίζεται τη λίμνη.

Εντολή να σταματήσει η χρήση νερού για ηλεκτρικό και άρδευση

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε την εντολή να σταματήσουν τη χρήση νερού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άρδευσης έξι λίμνες, από την 1η Φεβρουαρίου, λόγω επιδείνωσης της ξηρασίας. Η Άλντο Λιντόσο είναι μία από αυτές. Η αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των τεχνητών λιμνών δεν είναι καινούργια. Το 2021, σε πολλά ισπανικά χωριά υπήρξαν διαμαρτυρίες κατοίκων για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν τις λίμνες μετά από ταχεία άντληση από μια λίμνη από την εταιρεία Iberdrola στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τήρησε τους κανόνες

Τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι τεχνητές λίμνες στη χώρα έχουν φτάσει στο 44% της χωρητικότητάς τους. Την περασμένη δεκαετία ο μέσος όρος αυτής ήταν στο 61%. Ωστόσο, οι σημερινοί αριθμοί υπερβαίνουν τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην ξηρασία του 2018. Οι δείκτες ξηρασίας δείχνουν πιθανή επιδείνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται, για την ώρα, ως γενικευμένο σε όλη τη χώρα.

χωριόΙσπανίαξηρασίαειδήσεις τώραλίμνη