Κόσμος|17.02.2022 14:40

Ουκρανία: Αψιμαχίες και αλληλοκατηγορίες ουκρανικού στρατού και ανταρτών – ΝΑΤΟ: Ψάχνει πρόσχημα για εισβολή η Ρωσία

Newsroom

Ένα πολιτικο-στρατιωτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο την Ανατολική Ουκρανία, όπου παρατηρείται απότομη όξυνση της έντασης. Κίεβο και αυτονομιστές των περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για πυρά πυροβολικού. Επιπρόσθετα βομβαρδίστηκε και ένα νηπιαγωγείο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να δείχνουν προς τους αντάρτες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ απορρίπτει τις ανακοινώσεις της Ρωσίας περί απόσυρσης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ψεύδη», ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν ατύπως για να εξετάσουν την κατάσταση.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και ανταρτών για επιθέσεις

από τους αυτονομιστές, κατηγορείται ο ουκρανικός στρατός για απόπειρα ενεργού δραστηριότητας εναντίον των γραμμών των αυτονομιστών και υπήρξε ανταλλαγή πυρών, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός

Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, επιθετικές κινήσεις του ουκρανικού στρατού παρατηρούνται και στο Λουχάνσκ, την έτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την άλλη, ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, στο περιστατικό τραυματίστηκαν 3 άτομα. Παράλληλα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για βομβαρδισμό του νηπιαγωγείο με βαριά όπλα και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να καταδικάσουν την επίθεση.

Το Reuters από την πλευρά του μετέδωσε ότι ακούστηκε ήχος από οβίδες κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Το πρακτορείο επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα για την πληροφορία του.

Η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, και αναφέρθηκε σε «τεράστιο δυναμικό πυρός από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων».

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αναζητεί πρόσχημα για εισβολή

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τα τελευταία συμβάντα στην Ανατολική Ουκρανία, εκτίμησε πως «η Ρωσία αναζητεί πρόσχημα για εισβολή».

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας. Ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για τις ρωσικές προσθέσεις», σχολίασε. Υποστήριξε, σε συνέχεια των αμερικανικών ισχυρισμών, ότι η Μόσχα, δεν έχει προχωρήσει σε σημαντική αποχώρηση δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας».

Εντός της ημέρας η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε πως η Μόσχα θα υποβάλει αργότερα σήμερα την απάντησή της στην επιστολή της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του διαλόγου για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Ολοκληρώνουμε την ανάλυση της αμερικανικής επιστολής. Αναμένω ότι στο εγγύς μέλλον θα μάθετε με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η κατάσταση...Θα διαβιβάσουμε αυτή την επιστολή στην αμερικανική πλευρά σήμερα», είπε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο έπειτα από συνομιλίες που είχαν.

Επιμένει για ένταξη στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να αψηφήσει τις ρωσικές προειδοποιήσεις και να προχωρήσει με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που ανέφερε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας στο BBC. «Δεν αφορά μόνο το ΝΑΤΟ, αφορά το μέλλον του λαού μας», είπε.