Κόσμος|18.02.2022 12:02

Μεγάλη φωτιά σε πλοίο που μετέφερε 1.100 Porsche και άλλα πολυτελή αυτοκίνητα – Αγωνία για τους ιδιοκτήτες

Newsroom

Ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό πλοίο γεμάτο πολυτελή αυτοκίνητα παρασύρεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, αφού μια φωτιά που εξαπλώθηκε γρήγορα στο πλοίο ανάγκασε το πλήρωμα να διαφύγει.

Το μήκους 250 μέτρων πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων με το όνομα Felicity έπιασε φωτιά στον Βόρειο Ατλαντικό την Τετάρτη, καθώς μετέφερε φορτίο αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων μάρκας Porsche και Volkswagen, από το Έμντεν της Γερμανίας στο Ντέιβισβιλ του Ρόουντ Άιλαντ. Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά, το πλοίο έπλεε 90 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Αζορών της Πορτογαλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το πορτογαλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αφού ξέσπασε η φωτιά στο αμπάρι του φορτίου, εξαπλώθηκε και ανάγκασε και τα 22 μέλη του πληρώματος να εγκαταλείψουν το πλοίο. Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του πορτογαλικού Ναυτικού, το πλήρωμα παραλήφθηκε με ασφάλεια και μεταφέρθηκε σε τοπικό ξενοδοχείο, ενώ η διάσωση συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της Πόντα Ντελγκάντα. Δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πηγή ρύπανσης από τη φωτιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ιδιοκτήτες του πλοίου έχουν φροντίσει για τη ρυμούλκηση του, καθώς συνεχίζει να καίγεται. Το Felicity Alice είναι νηολογημένο στον Παναμά και το διαχειρίζεται η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines (MOL). Η MOL δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Porsche επιβεβαίωσε στο CNN Business ότι ορισμένα από τα αυτοκίνητά της βρίσκονταν μεταξύ του φορτίου και ότι οι πελάτες με αυτοκίνητα στο φλεγόμενο πλοίο επικοινωνούν με τους αντιπροσώπους τους.

«Ενώ παραμένει πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουμε τι συνέβη και τα επόμενα βήματα, εμείς - μαζί με τους συναδέλφους μας στην Porsche AG - υποστηρίζουμε τους πελάτες μας και τους αντιπροσώπους μας όσο καλύτερα μπορούμε για να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο Angus Fitton, αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της Porsche Cars North America. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τη ναυτιλιακή εταιρεία και τα στοιχεία των αυτοκινήτων που επέβαιναν στο πλοίο είναι πλέον γνωστά».

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που βρίσκονταν στο πλοίο, όπως ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Matt Farah, ο οποίος δήλωσε ότι έχει μια Porsche Boxster Spyder του 2022 που περιμένει την παράδοση, έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν νέα από τους αντιπροσώπους σχετικά με την κατάσταση των οχημάτων τους.

«Ο αντιπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητό μου, μαζί με τουλάχιστον δώδεκα άλλα οχήματα που περίμεναν, βρίσκεται σε αυτό το πλοίο», δήλωσε ο Farah. «Δεν είχαν καμία περαιτέρω πληροφορία για μένα πέρα από την επιβεβαίωση ότι το αυτοκίνητό μου ήταν στο πλοίο και είπαν ότι μόλις η Porsche Cars North America έχει κάποιο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει, θα το μοιραστούν μαζί μου».

Η Volkswagen έχει επίσης πελάτες που περιμένουν οχήματα στο φλεγόμενο φορτηγό πλοίο. «Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται ένα φορτηγό πλοίο τρίτου μέρους που μεταφέρει οχήματα του Ομίλου Volkswagen στον Ατλαντικό. Το πλοίο κατευθυνόταν προς τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Dirk Ameer, εκπρόσωπος της Volkswagen. «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε για τραυματισμούς. Βρισκόμαστε σε επαφή με τη ναυτιλιακή εταιρεία για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό».

Το Felicity Ace μπορεί να μεταφέρει πάνω από 17.000 μετρικούς τόνους φορτίου, σύμφωνα με το Associated Press, με πιθανόν χιλιάδες αυτοκίνητα στο πλοίο . Το Πολεμικό Ναυτικό της Πορτογαλίας δήλωσε ότι από την Πέμπτη, η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα περιπολικό σκάφος παραμένει στο σημείο για να παρακολουθεί το εγκαταλελειμμένο πλοίο.

φωτιάπλοίοVolkswagenφωτιά τώραPorscheαυτοκίνητο