Κόσμος|21.02.2022 18:59

Ουκρανία: Καταιγίδα ρωσικής εισβολής στα σύνορα σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί προσφάτως, καθώς ρωσικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για μια ευρείας κλίμακας εισβολή και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, είπαν τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

Τρεις Δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για εισβολή, ενώ προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί για εισβολή. Είπαν, επίσης, πως δε γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία. «Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας». Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα. Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, των ταγμάτων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί. «Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Κατεπείγουσες συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  ζητάει το Κίεβο

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας του και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει δικαίωμα βέτο. Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα λάβει εντός της ημέρας την απόφαση για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Λευκός Οίκος: Να συνθλίψει βίαια τον ουκρανικό λαό θα επιδίωκε μια ρωσική εισβολή

Μια εισβολή της Ρωσίας θα επιδίωκε να «συνθλίψει» βίαια τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν, επομένως, «ιδιαιτέρως βίαιη» και «θα στοίχιζε τη ζωή σε Ουκρανούς και Ρώσους, είτε αμάχους είτε στρατιωτικούς», συμπλήρωσε ο Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τον ΟΗΕ για την ύπαρξη, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μιας μαύρης λίστας που έχει καταρτίσει η Μόσχα με Ουκρανούς που θέλει να εξοντώσει στην περίπτωση μιας εισβολής, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που περιήλθε χθες στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταρτίζουν λίστες Ουκρανών για να σκοτώσουν ή να στείλουν σε στρατόπεδα σε περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας, αναφέρεται στην επιστολή, που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ. Μια Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί σε αυτήν την επιστολή ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποιήσεις, όπως απαγωγές ή βασανιστήρια και θα μπορούσε να στοχεύει πολιτικούς αντιφρονούντες.

ΡωσίαΟυκρανίαέντασηΗΠΑειδήσεις τώρα