Κόσμος|22.02.2022 11:34

Ουκρανία: Νευρικότητα στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν - Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο λόγω της κρίσης

Newsroom

Nέο ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν για αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας σοκ στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ πλησίασε ακόμη περισσότερο τα 100 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας σήμερα αύξηση 3,8% στα 99,2 δολάρια. Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπη (TTF) σημείωνε σήμερα αύξηση σχεδόν 7% στα 77,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η αγορά του φυσικού αερίου περνά δύσκολες ώρες λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από ρωσικές προμήθειες, το ένα τρίτο των οποίων πραγματοποιείται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία.

Τι προβλέπεται για τις τιμές του πετρελαίου

Για την αγορά πετρελαίου, η κλιμάκωση της έντασης έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο πρόβλημα υπερβάλλουσας ζήτησης παγκοσμίως που διατηρεί τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα αποθέματα πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, οι ελπίδες ότι θα έμπαινε στην αγορά πρόσθετο ιρανικό πετρέλαιο είναι στον αέρα καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν βαλτώσει.

«Η αγορά πετρελαίου θα συνεχίσει να κινείται στην κόψη του ξυραφιού τους επόμενους μήνες», δήλωσε στέλεχος της FGE στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να δούμε τις τιμές να ξεπερνούν το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι πολύ γρήγορα και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη και 10 δολάρια αν αρχίσουμε να βλέπουμε κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας».

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σήμερα, ως αντίδραση στις ενέργειες της Ρωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ξεκίνημα με πτώση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά και αυτό πτωτικά την συνεδίαση με ζητούμενο τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Οι αναλυτές θεωρούν κρίσιμη στήριξη των 925 μονάδων για τον Γεν. Δείκτη και δεύτερη στήριξη στις 905 μονάδες. Εάν χαθούν αυτές οι δύο στηρίξεις τότε ουσιαστικά ακυρώνεται η μέχρι τούδε ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο και μπαίνουμε πάλι σε μία παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Ουσιαστικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα κριθούν οι αντοχές και οι αμυντικές συμπεριφορές των ελληνικών blue chips. Ποιά δηλαδή θα υποστούν τις λιγότερες απώλειες. Το βλέμμα θα είναι πάλι στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς οποιαδήποτε εξέλιξη συμβεί είτε προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης είτε προς την κατεύθυνση της ρήξης θα έχει άμεσες επιδράσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και πάλι οι τραπεζικές μετοχές θα δείξουν εάν μπορούν να κρατήσουν τα προηγούμενα επίπεδά τους και πόσο τα μη χρηματοοικονομικά blue chips θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στην πτώση. Eπίσης σήμερα θα εξεταστούν και οι όγκοι συναλλαγών στην πτώση, εάν είναι υψηλοί ή εάν είναι μικροί.

Οι ξένοι αναλυτές της Morgan Stanley αλλά και άλλων οίκων είχαν δώσει την κατεύθυνση ότι 'αγοράζουμε στην πτώση' Το ερώτημα είναι εάν η πτώση προέρχεται από βίαιες γεωπολιτικές εξελίξεις θα δώσει ευκαιρίες ανάκαμψη στις αγορές; Ας μην ξεχνάμε ότι και ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλά δεκαετίας στην Ε.Ε.

Ρωσίααγορέςειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία