Κόσμος|22.02.2022 12:59

Ουκρανία: Σκληρό διπλωματικό μπρα ντε φερ μετά τη ρωσική αναγνώριση του Ντονμπάς – Δεν βλέπει γενικευμένο πόλεμο ο Ζελένσκι – Έτοιμη για κυρώσεις η Δύση

Newsroom

Ραγδαίες διπλωματικές εξελίξεις προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία γεγονός που επέτρεψε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει την αποστολή «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην περιοχή κι ενώ σοβεί η σύρραξη με το Κίεβο.

Την ώρα που η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στα ύψη, οι αψιμαχίες μεταξύ ουκρανών στρατιωτών και ανταρτών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η Μόσχα διαμηνύει πως σε πρώτη φάση δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει βάσεις στις ανατολικές περιοχές που αναγνώρισε. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, ούτε γενικευμένη σύγκρουση.

Γενικότερα, οι Δυτικοί βράζουν με την απόφαση της Ρωσίας, με τον υπουργό Υγείας Βρετανίας να εκτιμά πως «η εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει». Ερωτηθείς αν γινόμαστε μάρτυρες μιας ντε φάκτο ρωσικής εισβολής, με βάση εικόνες ρωσικών αρμάτων μάχης στην Ανατολική Ουκρανία, ο κ. Τζάβιντ απάντησε πως «θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως η εισβολή στην Ουκρανία έχει αρχίσει».

«Ξυπνάμε σε μία πολύ σκοτεινή ημέρα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός. Ο κ. Τζάβιντ πρόσθεσε πως η σύσκεψη της επιτροπής COBRA υπό τον Μπόρις Τζόνσον που ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί τοπική εξετάζει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας, αλλά και την παροχή περαιτέρω αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαμήνυσε πως η χώρα του θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. «Αυτό είναι, θα πρέπει να τονίσω, μόνο το πρώτο μπαράζ βρετανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επειδή αναμένουμε, πολύ φοβούμαι, ότι θα υπάρξει περισσότερη παράλογη συμπεριφορά της Ρωσίας», διευκρίνισε ο Τζόνσον.

Στον πάγο ο Nord Stream 2 

Οργή όμως επικρατεί και στη Γερμανία: Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις του προανήγγειλε πως η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 θα μπει στον πάγο, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την απόφαση ως απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, θα μπορούσα να πω», ανέφερε ο καγκελάριος.

Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία. Για τον Nord Stream 2, η Γερμανία έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρηματολογούν ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων που ετοιμάζονται και αυτοί το απόγευμα να ανακοινώσουν ένα πρώτο πακέτο περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας. Την είδηση περί πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν «αυτό το απόγευμα». Προς ώρας δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το εύρος των κυρώσεων, ούτε το εάν αυτές στοχεύουν σε φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς επ΄σης και την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Απείλησε δε με τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων με τη γειτονική χώρα, εκτιμώντας πάντως πως δεν βλέπει πόλεμο με τη ρωσική ομοσπονδία ούτε κλιμάκωση. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε πάντως πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες να τιμωρήσουν την Ρωσία», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε πως «μας απειλούν με όλου τους είδους τις κυρώσεις και όπως λένε τώρα με την “μητέρα όλων των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση,. με ή χωρίς λόγο».

Ρωσία: Δεν συζητάμε για στρατιωτικές βάσεις στο Ντονμπάς, αλλά…

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε πως δεν βρίσκεται επί τάπητος η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο όπως είπε, δύο σχέδια συνθηκών θα της επιτρέπουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρουντένκο έκανε τη δήλωση αυτή την ώρα που οι Ρώσοι βουλευτές συζητούσαν και επρόκειτο να διεξαγάγουν ψηφοφορία για τις συνθήκες φιλίας με τις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα το λαϊκό συμβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία υιοθέτησε νόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας ανάμεσα στη Ρωσία και την περιοχή αυτή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik.

Και οι 87 βουλευτές που μετείχαν σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας.

Το επόμενο βήμα μετά την επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία θα είναι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και οι συναλλαγές ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία, δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στα ύψη η ένταση

Επί του πεδίου, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε τανκς να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντονιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα δε με σύμφωνα με καταγγελίες του Κιέβου, 2 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Βλαντίμιρ ΠούτινΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟυκρανίαειδήσεις τώραΒρετανίαΡωσίαΗΠΑΒολοντιμίρ Ζελένσκι