Κόσμος|23.02.2022 23:42

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα - Νέες κυρώσεις ΗΠΑ για Nord Stream II - Προειδοποιήσεις για ρωσική εισβολή τις επόμενες ώρες

Newsroom

Σειρήνες πολέμου στην Ουκρανία με τη χώρα να τίθεται σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 30 ημέρες και να  προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να αναφέρουν ότι «σχεδόν το 100%» των ρωσικών δυνάμεων έχει πάρει θέση για εισβολή ενώ προειδοποιούν ότι οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ως πάρα πολύ κρίσιμες ενώ ο Τζο Μπάιντεν επανήλθε με νέες κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας του αγωγού Nord Stream II.

Την ίδια ώρα ακόμα οι αρχές της Ουκρανίας αναφέρουν ακόμα μία ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι πολλοί ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών είναι μη προσβάσιμοι.

Το τεταμένο κλίμα και η πιθανή ρωσική εισβολή φέρνει αύριο Πέμπτη τους ευρωπαίους ηγέτες σε δια ζώσης Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται επισήμως η Ουκρανία, αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε την πρόταση του προέδρου Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται περιορισμός στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, απαγόρευση κυκλοφορίας όπου αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Θύματα μαζικής κυβερνοεπίθεσης κρατικοί ιστότοποι και τράπεζες 

Πολλοί ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών είναι μη προσβάσιμοι, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax που επικαλείται έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, έχει ξεκινήσει άλλη μία μαζική κυβερνοεπίθεση «άρνησης εξυπηρέτησης» (DDOS). Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης έχουν στοχοθετηθεί και τράπεζες.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα ότι είδαν προειδοποιήσεις ότι χάκερ ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες, τράπεζες και τον αμυντικό τομέα. Σε προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις, το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στη Ρωσία, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξή της.

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης αποφάσισε το Κίεβο

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, μιας μεγάλης πόλης που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση της δουλειάς των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις ενέργειες της Ρωσίας αλλά τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Πούτιν υλοποιεί το σχέδιο για επίθεση στο Κίεβο

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δυστυχώς ο πρόεδρος Πούτιν υλοποιεί με ακρίβεια το σχέδιο για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει και αυτό είναι η επίθεση μέχρι και το Κίεβο», επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία τις επόμενες 48 ώρες.

Νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στους δημοσιογράφους ότι το συμπέρασμα είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προετοιμαστεί πλήρως για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή. Όπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, προκαλεί εντύπωση ότι ο ένας αξιωματούχος με τον άλλον -και τώρα δημόσια πλέον αξιωματούχοι- αναφέρουν ότι ξεκίνησε να υλοποιείται το σχέδιο για το οποίο είχαν προειδοποιήσει για την κατάληψη και του Κιέβου.

Κυρώσεις Μπάιντεν στην εταιρεία του αγωγού Nord Stream II

Παράλληλα ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις για τον αγώγο Nord Stream II και συγκεκριμένα, κυρώσεις και στην εταιρεία του αγωγού αλλά και σε στελέχη της,  δηλαδή στους ανώτερους αξιωματούχους της εταιρείας.

Μάλιστα σημείωσε ότι από τοτε που η Ρωσία άρχισε να προωθήσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία μαζί με τους συμμάχους τους οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να δώσουν μία ισχυρή απάντηση ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς με τον οποίον συζήτησε την κοινή τους δράση για να σταματήσουν τον αγωγό εάν η Ρωσία εισβάλλει περαιτέρω στην Ουκρανία. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

«Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

Με τις πράξεις του, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα τεράστιο κίνητρο για να μείνει μακριά από το ρωσικό αέριο και να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο Σολτς για τη στενή συνεργασία του και τη συνεχή αφοσίωσή του στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της».

ΗΠΑ: «Σχεδόν το 100%» των ρωσικών δυνάμεων έχει πάρει θέση για εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε αυτός ο αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εισβολή «ξεκίνησε», ωστόσο οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δε διαθέτουν ακόμη αποδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός του ουκρανικού εδάφους. «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο ρωσικός στρατός μετακινήθηκε στο Ντονμπάς», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. Ωστόσο, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει διεισδύσει» στα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός συνήθως καταφεύγει σε αναγνωριστικά αεροσκάφη για να παρατηρεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αντιπάλων του αλλά οι μετεωρολογικές συνθήκες κάποιες φορές μπορεί να περιορίσουν την ορατότητά τους.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη

Δια ζώσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο το απόγευμα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία για αύριο, Πέμπτη με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδος.

Η επιστολή του Σαρλ Μισέλ στους ευρωπαίους ηγέτες

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο.

Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας» προσθέτει ο Σαρλ Μισέλ.

Υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράσεις. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00».

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:

τις τελευταίες εξελίξεις·

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΤζο ΜπάιντενΟυκρανίαΗνωμένες Πολιτείεςειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπόλεμος