Κόσμος|24.02.2022 18:54

Πόλεμος σε Ουκρανία: Έτοιμη να διαπραγματευτεί η Ρωσία - Οι δύο όροι του Πούτιν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP

Η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κίεβου αναφορικά με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στην Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το RT.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με έμφαση στην απόκτηση εγγύησης:

  1. του ουδέτερου καθεστώτος
  2. και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός της Ουκρανίας.

Πρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

«Ο πρόεδρος Πούτιν διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουμε θέσει ως "κόκκινη γραμμή". Αυτό είναι το ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι η άρνηση ανάπτυξης όπλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα εμπλακεί μόνο σε μία τέτοια συνθήκη «εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι' αυτό».

«Η επιχείρηση έχει τους στόχους της και πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν», ανέφερε ο Πεσκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν το Κίεβο συμφωνήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα, η τρέχουσα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ματαιωθεί.

 Σε συναγερμό το Κίεβο: Ρωσικά στρατεύματα έξω από την πόλη, ήχησαν ξανά οι σειρήνες

Λίγο έξω από το Κίεβο βρίσκονται πλέον ρωσικά στρατεύματα, καθώς όπως μετέδωσε νωρίτερα το CNN, Ρώσοι κομάντος κατέλαβαν το αεροδρόμιο Αντόνοφ που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Το CNN μετέδωσε από την περιοχή με τους αλεξιπτωτιστές να φαίνονται στα πλάνα. Οι Ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι 20 ελικόπτερα καθώς και αεροσκάφη MI-8 έχουν ρίξει αλεξιπτωτιστές στο ξενοδοχείο Hostomel που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Την κατάληψη του αεροδρομίου έξω από το Κίεβο επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε και για σφοδρή μάχη στο Τσερνόμπιλ που σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο μπορεί να προκαλέσει ατύχημα στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Το BBC μετέδωσε ότι στο κέντρο του Κιέβου ακούστηκαν για ακόμα μία φορά σειρήνες, με τις ουκρανικές αρχές να φοβούνται για ρωσικά αεροπορικά χτυπήματα στην ουκρανική πρωτεύουσα. O δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη. «Φίλοι! Το Κίεβο εισάγει απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα. Θα ισχύει μεταξύ 22:00 και 07:00», δήλωσε ο ίδιος.

Νέες δηλώσεις Ζελένσκι

Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει πλέον τη Ρωσία από τον «πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου δέχτηκε εισβολή από τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «ακούει» τον ήχο του νέου αυτού σιδηρού παραπετάσματος που πέφτει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν είναι μόνο οι εκρήξεις των πυραύλων, των μαχών και των αεροσκαφών. Είναι ο ήχος ενός νέου σιδηρού παραπετάσματος, το οποίο έπεσε και αποκλείει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο», είπε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Το εθνικό καθήκον μας είναι να φροντίσουμε αυτό το παραπέτασμα να μην πέσει στη χώρα μας», πρόσθεσε.

ειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπόλεμοςΟυκρανία