Κόσμος|26.02.2022 22:39

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ελληνόφωνη του Χάρκοβο: «Περιμένουμε τη μεγάλη μάχη σήμερα ή το πολύ αύριο, ζούμε εφιάλτη»

Κώστας Ασημακόπουλος

Έτοιμοι για τη μητέρα των μαχών με τις ρωσικές δυνάμεις είναι οι Ουκρανοί που αντιστέκονται στο Κίεβο, στο Χάρκοβο αλλά και σε άλλες πόλεις. Η οικογένεια Γκόρτσανιουκ είναι μία μεταξύ των χιλιάδων που υποφέρουν αυτές τις ώρες.

Η Σβετλάνα Γκόρτσανιουκ έχει παντρευτεί Ρώσο και όπως λέει στο ethnos.gr δεν περίμεναν ποτέ πως θα φτάσουν να ζήσουν αυτές τις στιγμές. Η τουριστική τους επιχείρηση έκλεισε. Όλα τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στα υπόγεια του κτιρίου προκειμένου να προστατευτούν. Πλάι στη Σβετλάνα είναι μία οικογενειακή φίλη που έχασε το σπίτι της μετά από ρουκέτες που έπεσαν νωρίς το πρωί σήμερα σε προάστιο της πόλης.

«Καταστραφήκαμε πάλι»

«Πονάμε πολύ με αυτά που γίνονται. Ξεριζώνονται οικογένειες. Χάνονται ψυχούλες κάθε λεπτό που περνάει. Χάνονται νέα παιδιά. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση αλλά δεν έχουμε και άλλη επιλογή από το να κάνουμε υπομονή και να προσευχόμαστε. Πάνω που πηγαίναμε λίγο να ορθοποδήσουμε καταστραφήκαμε και πάλι. Καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής", είπε στο ethnos.gr η Σβετλάνα Γκόρτσανιουκ.

«Μιλούν για μεγάλες απώλειες των Ρώσων»

Οπως είπε, η χθεσινή νύχτα (από την Παρασκευή προς το Σάββατο 26/2) οι δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν επίθεση στο στρατιωτικό πανεπιστήμιο που είναι κοντά στο κέντρο του Χάρκοβο. Από το μεσημέρι του Σαββάτου, όμως, οι μάχες μαίνονται στα περίχωρα του Χάρκοβο: «Οπως μαθαίνουμε από τις ειδήσεις που βλέπουμε από τοπικούς σταθμούς εδώ στο Χάρκοβο οι δυνάμεις της Ουκρανίας απώθησαν τους Ρώσους από το κέντρο της πόλης. Μιλούν για μεγάλες απώλειες των Ρώσων, για 100 κατεστραμένα τανκς και για 3.500 νεκρούς. Το σίγουρο είναι πως γίνεται πολύ μεγάλο κακό και μεγάλη συμφορά. Το Χάρκοβο είναι φοιτητούπολη. Έχουν εγκλωβιστεί πολλά παιδιά. Κάποιοι πρόλαβαν και έφυγαν. Οι περισσότεροι είναι στα υπόγεια».

«Μας τονώνει την ψυχολογία»

Οπως τονίζει η Σβετλάντα Γκόρτσανιουκ είναι συγκινητική η συσπείρωση των Ουκρανών αλλά και η υποστήριξη που νιώθουν για πρώτη φορά από όλο τον κόσμο: «Οι Ουκρανοί νιώθουν αδικημένοι. Πονάνε πολύ. Ξέρουν πως έχουν λιγότερες δυνάμεις από τη Ρωσία αλλά παλεύουν γιατί υπερασπίζονται την χώρα τους. Είναι συγκινητική η αλληλουποστήριξη που έχουν μεταξύ τους. Επίσης είναι η πρώτη φορά που νιώθουν τόσο μεγάλη υποστήριξη από όλο τον κόσμο και αυτό τους τονώνει την ψυχολογία».

«Μαζεύουν όλα τα μπουκάλια για να φτιάξουν μολότοφ»

Η Σβετλάνα Γκόρτσανιουκ τόνισε πως το ηθικό των Ουκρανών είναι ακμαίο και όλοι πιστεύουν πως εάν αντέξουν 1-2 μέρες ίσως και να  σταματήσουν την εισβολή των Ρώσων: "Οι Ουκρανοί πράγματι έχουν υψηλό ηθικό. Όλη μέρα σήμερα μάζευαν μπουκάλια από όλα τα σπίτια της πόλης για να φτιάξουν μολότοφ. Περιμένουν μεγάλη μάχη απόψε ή το πολύ αύριο. Τι να σου πω... Λένε πως εάν το Χάρκοβο αντέξει σήμερα και αύριο τις επιθέσεις, μετά θα κρατηθούν οι μάχες έξω από την πόλη. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε και που θα μας βγάλει όλο αυτό. Είναι πολύ λυπηρό. Ο κόσμος υποφέρει, τα παιδιά κλαίνε. Μας ρωτάνε γιατί γίνεται όλο αυτό και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε. Ζούμε έναν εφιάλτη».

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραΧάρκοβοπόλεμος