Κόσμος|26.02.2022 21:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή του Πούτιν φέρνει ΝΑΤΟ και ΕΕ ακόμα πιο κοντά, λέει ο Μπάιντεν

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που προβλήθηκε το Σάββατο, δήλωσε ότι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους του, καθώς η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, είναι να κρατήσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένες.

«Ο στόχος μου από την αρχή ήταν να διασφαλίσω ότι θα κρατήσω το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ίδια σελίδα. Διότι ο Πούτιν πίστευε ότι μπορούσε να διασπάσει το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα μεγάλο σχίσμα για να μπορέσει να περάσει από μέσα. Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Μπράιαν Τάιλερ Κόεν.

Ο Μπάιντεν προέβλεψε επίσης ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα για την εισβολή της στην Ουκρανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή η σύγκρουση φέρνει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ πιο κοντά.

Η εισβολή «παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που ήθελε» δήλωσε Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον Ρώσο ομόλογό του.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τιμωρηθεί η Ρωσία χωρίς να διακινδυνευτεί πόλεμος σε παγκόσμια κλίμακα. «Υπάρχουν δύο επιλογές. Να ξεκινήσουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, με το να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ή δεύτερον, να βεβαιωθούμε ότι μια χώρα που ενεργεί τόσο αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο θα πληρώσει το τίμημα», δήλωσε.

Επισήμανε επίσης τον αμυντικό οπλισμό και την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς η χώρα συνεχίζει να μάχεται με τη Ρωσία.

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΤζο ΜπάιντενΒλαντίμιρ Πούτιν