Κόσμος|27.02.2022 10:00

Πόλεμος Ουκρανία: Έτοιμοι για συνομιλίες με το Κίεβο δηλώνουν οι Ρώσοι - «Όχι» στη Λευκορωσία, απαντά ο Ζελένσκι

Newsroom

Ένας «άτυπος» διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Το Κρεμλίνο το πρωί της Κυριακής ανακοίνωσε πως ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αρνήθηκε να στείλει αποστολή, διαφωνώντας με το μέρος της συνάντησης.

Πεσκόφ: Ρωσική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, αντιπροσωπεία της Μόσχας, φέρεται να έχει φθάσει στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης. «Θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι είχε προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα για τη συνάντηση και τώρα ασχολούνται με την επίλυση των θεμάτων του πρωτοκόλλου.

Μήνυμα απάντηση Ζελένσκι: Όχι σε συνομιλίες στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στους ισχυρισμούς της ρωσικής αντιπροσωπείας ότι είναι «έτοιμη για συνομιλίες» με την Ουκρανία.

Σε εθνικό διάγγελμα το πρωί της Κυριακής, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες που δεν επιδεικνύουν επιθετικότητα προς την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ θα ήταν δυνατές εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. 

Ο Ζελένσκι αντιπροτείνει ως τοποθεσίες, την Κωνσταντινούπολη, το Μπακού ή τη Βαρσοβία.

Ρωσική διορία στην Ουκρανία για να απαντήσει

Ο βοηθός του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι εγγυήθηκε για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, σε περίπτωση που βρεθεί στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στην πόλη Γόμελ και θα περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

ΟυκρανίαΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΒλαντίμιρ Πούτινπόλεμος