Κόσμος|28.02.2022 17:29

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ θα επιβάλλει κυρώσεις και στην Λευκορωσία - Ο Πούτιν και η κλίκα του στόχος

Newsroom

Νέες δηλώσεις πραγματοποίησε εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επεσήμανε ότι κυρώσεις θα υπάρξουν και για τη Λευκορωσία αλλά και για οποιονδήποτε άλλον συνεργαστεί με τον πρόεδρο Πούτιν. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο στόχος των ευρωπαϊκών μέτρων είναι ο Ρώσος πρόεδρος και η «κλίκα» του και επεσήμανε με νόημα ότι η «Ευρώπη αλλάζει σελίδα».

Επιπλέον, δήλωσε για ακόμα μία φορά τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και στον λαό της, τόνισε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία γίνεται ολοένα και πιο άγρια και ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές απώλειες αμάχων αλλά και πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία». «Η υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας της Ουκρανίας είναι απολύτως θεμελιώδης. Χρειάζονται υλικό και πυρομαχικά κάθε είδους και θα τους τα προσφέρουμε μαζί με τα κράτη μέλη που ξεκίνησαν ήδη να στέλνουν οπλισμό από μόνα τους», δήλωσε.

Εν συνεχεία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Τι δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ

«Όλοι συμφώνησαν στο να προχωρήσουμε έτσι. Τα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να μεγαλώσουν την στρατιωτική τους στήριξη, επιπλέον της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Για τον Αλεξάντερ Λουκασένκο τόνισε ότι είναι σύμμαχος του Πούτιν και δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προσπαθεί να πάρει πυρηνικά από τη Ρωσία, παρά την απαγόρευση από το Σύνταγμά του.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι να διασωθεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας και συνεχάρη την Ελβετία για την απόφασή της να συμμετέχει και αυτή στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Για την Ευρώπη, δήλωσε ότι άλλαξε σελίδα και ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις (Swift τραπεζών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής ρωσικής τράπεζας» θα έχουν μεγάλο κόστος για την ρωσική οικονομία αλλά θα έχουν κόστος και στην Ε.Ε . «Τώρα θα πληρώσουμε το κόστος, διότι αν δεν το κάνουμε τώρα, θα πληρώσουμε πολλαπλάσιο κόστος στο μέλλον» τόνισε.

κυρώσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηπόλεμοςΑλεξάντερ ΛουκασένκοΖοζέπ ΜπορέλΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία