Κόσμος|03.03.2022 00:03

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πολιορκία η χώρα λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις - Νύχτα τρόμου για δεκάδες περιοχές

Newsroom

Για ακόμα μία ημέρα, την έβδομη κατά σειρά, ο λαός της Ουκρανίας έζησε τον εφιάλτη του πολέμου που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν με τις ώρες να είναι κρίσιμες και παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει η Ουκρανία είναι σθεναρή, η λίστα με τους νεκρούς και τους τραυματίες δυστυχώς αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα της ανθρωπότητας είναι στραμμένα στην Πέμπτη, όπου αναμένεται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Την Τετάρτη, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως τα στρατεύματα του εχθρού απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας ο δήμαρχος της Χερσώνας, Ιγκόρ Κολιχάγεφ επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, σύμφωνα με το BBC Russian και τους New York Times.

Παράταση στις διαπραγματεύσεις

Παράταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καθώς όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, οι εκπρόσωποι της Μόσχας έφτασαν στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες ωστόσο η ουκρανική πλευρά είναι καθ' οδόν από το Κίεβο και θα φτάσει την Πέμπτη.

Liveblog Ουκρανία Πόλεμος: Συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων - Σε ρωσικό κλοιό Κίεβο και Χάρκοβο

Ο ρωσικός στρατός δημιουργεί έναν διάδρομο ασφαλείας για την μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν καθ’ οδόν για το σημείο συνάντησης με τους ουκρανούς, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Στη Ζαπορίζια έχει φτάσει το κονβόι με την ελληνική αποστολή από τη Μαριούπολη

Στη Ζαπορίζια έχει φτάσει το κονβόι με την ελληνική αποστολή από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας το οποίο αποτελείται από 64 αυτοκίνητα και το βράδυ αναμένεται να διανυκτερεύσουν στην πόλη. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο απεσταλμένος του OPEN, Σωτήρης Δανέζης, η διαδρομή ήταν δύσκολη και τα πρώτα οχήματα δέχτηκαν πυρά. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. 

Η ανακοίνωση

«Το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας προειδοποιεί για πιθανή πρόκληση του εχθρού!

Ρώσοι κατακτητές υπό το πρόσχημα του ουκρανικού συντάγματος Αζόφ ετοιμάζουν χτύπημα στην αυτοκινητοπομπή εκκένωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη.

Έτσι, η ρωσική πλευρά προσπαθεί να δυσφημήσει την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο για να μειώσει το επίπεδο υποστήριξης που μας παρέχεται!

Ας σταματήσουμε το #infoteror μαζί

#stoprussia»

Σημειώνεται πάντως ότι η αποστολή αυτή τη στιγμή έχει φύγει από την περιοχή που ελέγχεται από το τάγμα του Αζόφ και βρίσκεται στη Ζαπορίζια.

To ταξίδι των Ελλήνων της Μαριούπολης

Το μεγάλο ταξίδι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει. Εξήντα τέσσερα αυτοκίνητα, το ένα πίσω από το άλλο, με σταθερό ρυθμό κατευθύνονται προς τη Ρουμανία για να φτάσουν στη χώρα μας και να μην κινδυνέψουν από τα πυρά του πολέμου.

Τα πλάνα που μεταδίδει το OPEN TV και ο Σωτήρης Δανέζης μέσα από τα αυτοκίνητα είναι συγκλονιστικά. Γύρω ξεχωρίζει το έρημο τοπίο, ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα οχήματα πρέπει να διατηρούν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να είναι μια συντεταγμένη έξοδος. Τους έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες.

Υπενθυμίζεται πως ανησυχία υπάρχει και για τα καύσιμα των οχημάτων, καθώς όπως είχε επισημάνει ο Σωτήρης Δανέζης, ο απεσταλμένος του OPEN στη Μαριούπολη, το κάθε ΙΧ μπορούσε να εφοδιαστεί μέχρι 20 λίτρα.

Βιώνουμε μια ιστορική τραγωδία, είπε ο Μακρόν - Αυστηρό μήνυμα από Μπλίνκεν

Στον απόηχο των εξελίξεων, διάγγελμα στον γαλλικό λαό απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν για τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ενώ σε αυτό ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το Κίεβο και πολλοί είναι οι πρόσφυγες που καταφεύγουν σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η Γαλλία θα συνεχίσει να ζητά κατάπαυση του πυρός και πως θα υπερασπιστεί την προστασία της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο των επαφών με τη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να διατηρεί επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Μακρόν προειδοποίησε ότι πολλά τμήματα της οικονομίας της χώρας θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία και ζήτησε από τον Γάλλο πρωθυπουργό να καταρτήσει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Βιώνουμε μια ιστορική τραγωδία και πρέπει να απαντήσουμε λαμβάνοντας ιστορικές αποφάσεις» είπε. «Δεν θα σταματήσω ποτέ να τους υπερασπίζομαι (σ.σ. τον ουκρανικό λαό). Ζήτω η δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία».

Να περάσει σε νέα φάση η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η Γαλλία εντείνει τις επενδύσεις της στον αμυντικό τομέα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε το θάρρος των Ουκρανών που αντιμετώπισαν έναν πόλεμο που ήταν έργο αποκλειστικά του ρώσου προέδρου. «Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι όλο και πιο δύσκολες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε σήμερα την "προκλητική ρητορική" του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα, ένα "αποκορύφωμα ανευθυνότητας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια τέτοια ρητορική "είναι επικίνδυνη, έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους σύγχυσης και πρέπει να αποφευχθεί", υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Ουκρανία ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Κιέβου στη διπλωματία με τη Ρωσία, αλλά ήταν δύσκολο να δούμε μια διπλωματική πορεία χωρίς στρατιωτική αποκλιμάκωση, δήλωσε.

Σε ένα σχόλιο που απευθυνόταν στον ρωσικό λαό, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Θα κυκλοφορήσει βίντεο με τον Ζελένσκι νεκρό» προειδοποιεί το υπουργείο Πληροφοριών

Ενώ μαίνεται ο πόλεμος, το Υπουργείο Πληροφοριών της Ουκρανίας εξέδωσε  ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η Ρωσία ενδέχεται να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι νεκρό.

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία βίντεο για να δημιουργήσει ένα βίντεο στο οποίο ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι δηλώνει την παράδοσή του. Δεν θα είναι πραγματικό βίντεο, αλλά θα δημιουργηθεί μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Τα βίντεο που δημιουργούνται μέσω τέτοιων τεχνολογιών δεν διακρίνονται σχεδόν από τα πραγματικά. Είναι ψεύτικο! Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει, να σπείρει τον πανικό, την απόγνωση των πολιτών και να πείσει τα στρατεύματά μας να παραδοθούν.», σημειώνεται

Ρωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΚίεβο