Κόσμος|03.03.2022 23:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Παρίσι έχει «κολλήσει» η διάσημη συλλογή τέχνης Μοροζόφ

Newsroom

Η έκθεση της διάσημης συλλογής τέχνης των αδελφών Μοροζόφ έχει ξεμείνει στο Παρίσι, λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η συλλογή, εκτίθεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο φημισμένο Louis Vuitton Institute της Πόλης του Φωτός.

Συνολικά αποτελείται από 200 πίνακες με έργα γαλλικής και ρωσικής μοντέρνας τέχνης και αποτελεί από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως. Οι πίνακες στάλθηκαν στο Παρίσι από το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και από μουσεία της Ουκρανίας. Η έκθεση επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, με την επίθεση στην Ουκρανία, και τις κυρώσεις που επιβάλλουν ολοένα και περισσότερες χώρες της Δύσης κατά της Ρωσίας, τα έργα έχουν «κολλήσει» στο Παρίσι, ενώ οι ημερομηνίες της έκθεσης παρατάθηκαν.

Όπως δήλωσε στο France Culture ο ειδικός στο δίκαιο της τέχνης, Ολιβιέ ντε Μπακέ, «Είναι νομικά αδύνατο να κατασχεθεί μια συλλογή έργων τέχνης κατά τη διάρκεια της έκθεσής της στη Γαλλία. Αυτό είναι το αντικείμενο ενός διατάγματος που εμποδίζει την κατάσχεσή της, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια παρατάθηκε. Το 1994 ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει αυτού του είδους τα ζητήματα και καθιστά αδύνατη την κατάσχεσή τους από το γαλλικό κράτος, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα».

Παρότι οι πίνακες είναι προστατευμένοι, ωστόσο, η επιστροφή στις χώρες στις οποίες ανήκουν, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην παρούσα συγκυρία αφού είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή τους πίσω, για λόγους ασφαλείας. «Θα είναι δύσκολο να επανεισαχθούν στη Ρωσία ή την Ουκρανία», ανέφερε ο ντε Μπακέ και συνέχισε: «φαντάζομαι ότι θα παραμείνουν στη Γαλλία για όσο καιρό δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους, και τα διατάγματα που παρεμποδίζουν την κατάσχεσή τους θα παίρνουν συνεχείς παρατάσεις». Το Louis Vuitton Institute, πάντως, παρέτεινε την έκθεση ως τις 2 Απριλίου.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

έκθεσηΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςέργα τέχνηςΓαλλίαΠαρίσι