Κόσμος|14.03.2022 07:00

Πόλεμος Ουκρανία: Για νέες επιθέσεις ετοιμάζεται η Ρωσία, εκτιμά το Κίεβο – Νέος γύρος συνομιλιών σήμερα

Newsroom

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Κίεβο να εκτίμα πως η Μόσχα προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων. Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί θα διεξαχθούν νέες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσώπων της Μόσχας και του Κιέβου μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10:30 το πρωί, την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επανέλαβε την πρότασή του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Επίσης, το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκε πλήγμα από όλμο σε πολυκατοικία του Κιέβου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο για τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, το οποίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό σκοτώθηκαν 2 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 3.

Στρατηγικές εφεδρείες στα σύνορα με την Ουκρανία

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικές εφεδρείες στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά) χθες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

Νέες συνομιλίες

Εν μέσω των εχθροπραξιών, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους.«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα», επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επίσης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος, αξίωσε από το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Την περασμένη χρονιά, είχα προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους ηγέτες του NATO ότι εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ξεκίναγε πόλεμο», συνέχισε.

Ο πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είπε νωρίτερα χθες ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε εκπαιδεύονταν μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Εκεί βρισκόταν επίσης μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Διπλωματικός πυρετός

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Mακρόν είχε χθες Κυριακή τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνδιαλέξεις ακολούθησαν αυτή που είχε ο Γάλλος πρόεδρος το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Μακρόν-Μπάιντεν συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία και να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Στην επικοινωνία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο πρόεδρος Μακρόν του εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ευρώπης και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών. Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις επικείμενες διαβουλεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε διαρκή επαφή.

Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Βρετανία υποστήριξε ότι οι Ρώσοι προχώρησαν σε αμφίβια απόβαση στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας, σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με την εξέλιξη των ρωσικών επιθέσεων και της κλιμάκωσής τους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις απομόνωσαν την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, αποκλείοντας τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter, το βρετανικό υπουργείο ανέφερε: «Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, απομονώνοντας ουσιαστικά τη χώρα από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις «συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία», αλλά και ότι η Μόσχα πραγματοποίησε «μία αμφίβια απόβαση στην Αζοφική Θάλασσα και θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω τέτοιες επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις δημοσίευσε την τελευταία του ενημέρωση αμυντικών πληροφοριών για την κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις «απομονώνουν ουσιαστικά την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Κίεβο: Καταστράφηκαν 7 νοσοκομεία

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ουκρανίας, 7 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο κ. Λιάσκο χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου. Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Το Ντονμπάς πλέον συνδέεται με την Κριμαία

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίασυνομιλίεςειδήσεις τώρα