Κόσμος|14.03.2022 20:57

Πόλεμος Ουκρανία: «Πράσινο φως» από την ΕΕ στο 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Newsroom

Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.

75λεπτη επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν - Σολτς για τερματισμό του πολέμου

Yπενθυμίζεται ότι για σχεδόν 75 λεπτά μίλησε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους δύο ηγέτες της Ε.Ε να ζητούν για ακόμα φορά τον τερματισμό του πολέμου. Σημειώνεται ότι Μακρόν και Πούτιν μιλούν για την εξέλιξη του πολέμου σχεδόν κάθε δύο μέρες με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη να μείνει ανοιχτό δίαυλος επικοινωνίας Δύσης - Ρωσίας, ωστόσο ο Όλαφ Σολτς δεν συμμετείχε μέχρι τώρα σε αυτές τις συζητήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είχε συνομιλήσει και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον ίδιο λόγο.

Ο καγκελάριος δήλωσε ότι η συνομιλία ήταν «μέρος των συνεχιζόμενων διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να μην πουν τίποτα περισσότερο για την ουσία της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και απάντησε στις ανησυχίες τους για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Το Κρεμλίνο δεν ανέφερε τι ακριβώς είπε ο Πούτιν αναφορικά με κατάσταση των συνομιλιών δήλωσε ότι υπήρξαν «ορισμένες θετικές αλλαγές».

Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πόσο σημαντικές μπορεί να είναι οι τελευταίες συνομιλίες και αν μπορούν να οδηγήσουν εν τέλει σε κατάπαυση του πυρός, οι τελευταίες δηλώσεις και ανακοινώσεις δείχνουν ότι ίσως υπάρχει κάποια πρόοδος στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης που θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση, αναφέρει το SkyNews.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας σε Μακρόν και Σολτς όταν του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

ειδήσεις τώραΡωσίακυρώσειςΕΕΟυκρανίαπόλεμος