Κόσμος|15.03.2022 13:07

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγνοείται η ρωσίδα δημοσιογράφος που διαμαρτυρήθηκε στον αέρα του δελτίου ειδήσεων

Newsroom

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, 14 Μαρτίου, όταν αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εισβάλλοντας στο στούντιο του δελτίου ειδήσεων της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης. Η Οβσιανίκοβα κρατούσε ένα πλακάτ που, μεταξύ άλλων, έγραφε «Όχι στον πόλεμο» και «Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα».

Σύμφωνα με το BBC, η τύχη της δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη αμέσως μετά τη διαμαρτυρία της, αγνοείται ενώ, ο δικηγόρος της, Παβέλ Τσίκοφ, κατήγγειλε μέσω twitter ότι δεν μπορεί να βρει την πελάτισσά του. «Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα δεν έχει βρεθεί ακόμη. Είναι φυλακισμένη για περισσότερες από 12 ώρες», έγραψε, ενώ, λίγα λεπτά αργότερα, συμπλήρωσε ότι, η αρχική αστυνομική έρευνα, «δεν παρέχει λόγους για κράτηση και φυλάκιση».

Η δημοσιογράφος συνελήφθη από τη ρωσική αστυνομία με βάση έναν νέο νόμο που απαγορεύει να αποκαλείται «εισβολή» η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να διαδίδονται «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τον πόλεμο. Ο νέος νόμος επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Ωστόσο ο Τσικόφ δήλωσε ότι, πιθανώς, θα επιβληθεί στην Οβσιανίκοβα πρόστιμο από 30.000 έως 60.000 ρούβλια.

Κρεμλίνο: «Χουλιγκανισμός» η διαμαρτυρία

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την Τρίτη, 15 Μαρτίου, «χουλιγκανισμό» την ενέργεια μιας γυναίκας, η οποία διέκοψε το δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό ρωσικό δίκτυο Channel One, εισβάλλοντας στο στούντιο με ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο», για να διαμαρτυρηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαδηλώτρια Μαρίνα Οβσιανίκοβα στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με το πλακάτ της και φώναζε συνθήματα κατά του πολέμου. «Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για το ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του.

σύλληψηπόλεμοςειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαδημοσιογράφοςδιαμαρτυρίαΟυκρανία