Κόσμος|16.03.2022 22:39

Πόλεμος στην Ουκρανία: Tο προσχέδιο συμφωνίας και οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών - Αγωνία σε Κίεβο και Μαριούπολη - Συνεχίζονται τα αμείλικτα χτυπήματα σε αμάχους

Newsroom

Αμείλικτες εξακολουθούν να είναι οι ημέρες που περνούν στην Ουκρανία, με περισσότερους αμάχους να πέφτουν νεκροί από τα ρωσικά πυρά κάθε ώρα που περνά. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, την Τετάρτη χτυπήθηκε θέατρο στο οποίο κρύβονταν πάνω από 1.000 άτομα, ενώ στο Τσερνίχιβ έχασαν τη ζωή τους 10 άτομα που περίμεναν σε ουρά για να προμηθευτούν ψωμί. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα χτυπήματα που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η λίστα των νεκρών αυξάνεται την ώρα που έρχονται στο φως διαρροές για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων με στόχο την εκεχειρία ανάμεσα στις 2 πλευρές.

Financial Times: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων Κιέβου - Μόσχας για κατάπαυση του πυρός

Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με προσωρινό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες τους οποίους επικαλέστηκε την Τετάρτη δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό μέσο, η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υποσχεθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια - και η αποδοχή τους από τη Μόσχα - θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως για παράδειξγμα και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. 

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν αμφότερες την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους μιας συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως προσηλωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Την ίδια ώρα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου - δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία βασισμένη στο μοντέλο καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας θα ήταν μια πιθανότητα.

Πεσκόφ για δημοσίευμα FT: Πολύ νωρίς να αποκαλύψουμε οποιοδήποτε σημείο πιθανής συμφωνίας με Ουκρανία

Δηλώσεις για το δημοσίευμα των Financial Times πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως μετέδωσε στο OPEN TV ο Θανάσης Αυγερινός, ο κ. Πεσκόφ είπε πως «Η Μόσχα θεωρεί πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των συμφωνιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Σημείωσε, για την ακρίβεια, οποιαδήποτε πακέτα συμφωνιών».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στη Ρωσία, στο τραπέζι υπάρχουν έγγραφα που διαμορφώνονται και τροποποιούνται αλλά είναι σαφές ότι η Μόσχα επιλέγει να σχολιάζει όσο γίνεται λιγότερο αυτές τις διαβουλεύσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκαλυφθεί κάτι ιδιαίτερο για το περιεχόμενο, εκτός από τις κόκκινες γραμμές.

Ζελένσκι: Θυμηθείτε 11η Σεπτεμβρίου και Περλ Χάρμπορ - Κλείστε τους ουρανούς της χώρας μου

Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.


«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε.

«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια», είπε.

Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Κλείστε τους ουρανούς της Ουκρανίας

Tη φράση «Ι have a dream του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χρησιμοποίησε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζητώντας να κλείσουν οι ουρανοί πάνω από την Ουκρανία.

Έχω ένα όνειρο και μία ανάγκη: να προστατευτούν οι ουρανοί μας. Είναι αυτό που νιώθετε κι εσείς όταν ακούτε τις λέξεις «έχω ένα όνειρο». Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας, τον οπλισμό, την οικονομική βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, το λέω καθημερινά μέχρι να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή.

Προτείνουμε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αφορούν σε όλους όσους στη Ρωσία έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους, από τους βουλευτές έως τους δημοσίους υπαλλήλους που στηρίζουν αντικειμενικά τη ρωσική εισβολή. Επίσης, όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία. Ασκήστε πίεση ώστε να μην κερδίζει η Ρωσία ούτε μισό δολάριο από τις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ

Κλείστε τις πόρτες σας στα ρωσικά αγαθά. Χρειάζονται νέα μέσα ώστε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να σταματήσει ο πόλεμος.

Πούτιν: Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις πράξεις της Δύσης

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας και πάλι τις εντυπώσεις, αφού παρουσίασε τη χώρα του ως θύμα και όχι ως εισβολέα σε άλλη χώρα.

«Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα.

Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας, τόνισε. Αναφερόμενος στις κυρώσεις, τόνισε ότι η Δύση ήθελε απλά ένα λόγο για να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι δε θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, ότι η χώρα θα μπορούσε στο μέλλον να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πως ο ίδιος θα αποζημιώσει τις ξένες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μείνουν στη Ρωσία.

«Η παρουσία των στρατευμάτων μας κοντά στο Κίεβο, δεν σημαίνει πως θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι περισσότερες χώρες δεν υποστηρίζουν τις κυρώσεις σε βάρος της χώρα του και παρομοίασε τις πράξεις της Δύσης με το πογκρόμ της Γερμανίας εναντίον των εβραίων την δεκαετία του ’30.

Μιλώντας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία. «Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.

Το δημοσίευμα των FT αντιπροσωπεύει τις ρωσικές θέσεις, λέει ο Ποντόλιακ

Tην πορεία των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική ομοσπονδία αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ την Τετάρτη. Ο ίδιος σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα των Financial Times για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε πως αυτό αντιπροσωπεύει τι ζητά η ρωσική πλευρά και τίποτα περισσότερο. «Έχουμε τις δικές μας θέσεις», είπε.

Ο κ. Ποντόλιακ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σίγουρα, κατανοούμε την προσπάθεια των εταίρων μας να παραμείνουν η προληπτική πλευρά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξ ου και τα λόγια για τα σουηδικά ή αυστριακά μοντέλα ουδετερότητας. Όμως η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση άμεσου πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επομένως, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανική και μόνο για νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Και όχι άλλα μοντέλα ή επιλογές.

Τι σημαίνει; Πρώτον, απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας. Αποτελεσματικό, όχι πρωτόκολλο ή «Βουδαπέστη». Και αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν στέκονται στην άκρη σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, όπως κάνουν σήμερα. Αλλά παίρνουν ενεργό μέρος στο πλευρό της Ουκρανίας στη σύγκρουση και μας παρέχουν επίσημα άμεσες προμήθειες του απαραίτητου όγκου όπλων.

Και, δεύτερον, η Ουκρανία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του ουρανού από τους ίδιους πυραύλους κρουζ. Χρειαζόμαστε άμεσες και σκληρές εγγυήσεις ότι ο ουρανός θα κλείσει σίγουρα.

Θα προσθέσω ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτέθηκε ή σχεδίαζε να επιτεθεί στους γείτονές της. Σε αντίθεση με αυτούς τους γείτονες. Γι' αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή δεξαμενή συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας», έγραψε ο σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου.

Ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες η συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Ο κ. Ποντόλιακ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS -και όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom- είπε επίσης πως τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ζελένσκι: Θυμηθείτε 11η Σεπτεμβρίου και Περλ Χάρμπορ - Κλείστε τους ουρανούς της χώρας μου

Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.


«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε.

«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια», είπε.

Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Κλείστε τους ουρανούς της Ουκρανίας

Tη φράση «Ι have a dream του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χρησιμοποίησε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζητώντας να κλείσουν οι ουρανοί πάνω από την Ουκρανία.

Έχω ένα όνειρο και μία ανάγκη: να προστατευτούν οι ουρανοί μας. Είναι αυτό που νιώθετε κι εσείς όταν ακούτε τις λέξεις «έχω ένα όνειρο». Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας, τον οπλισμό, την οικονομική βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, το λέω καθημερινά μέχρι να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή.

Προτείνουμε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αφορούν σε όλους όσους στη Ρωσία έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους, από τους βουλευτές έως τους δημοσίους υπαλλήλους που στηρίζουν αντικειμενικά τη ρωσική εισβολή. Επίσης, όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία. Ασκήστε πίεση ώστε να μην κερδίζει η Ρωσία ούτε μισό δολάριο από τις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ

Κλείστε τις πόρτες σας στα ρωσικά αγαθά. Χρειάζονται νέα μέσα ώστε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να σταματήσει ο πόλεμος.

Πούτιν: Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις πράξεις της Δύσης

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας και πάλι τις εντυπώσεις, αφού παρουσίασε τη χώρα του ως θύμα και όχι ως εισβολέα σε άλλη χώρα.

«Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα.

Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας, τόνισε. Αναφερόμενος στις κυρώσεις, τόνισε ότι η Δύση ήθελε απλά ένα λόγο για να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι δε θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, ότι η χώρα θα μπορούσε στο μέλλον να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πως ο ίδιος θα αποζημιώσει τις ξένες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μείνουν στη Ρωσία.

«Η παρουσία των στρατευμάτων μας κοντά στο Κίεβο, δεν σημαίνει πως θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι περισσότερες χώρες δεν υποστηρίζουν τις κυρώσεις σε βάρος της χώρα του και παρομοίασε τις πράξεις της Δύσης με το πογκρόμ της Γερμανίας εναντίον των εβραίων την δεκαετία του ’30.

Μιλώντας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία. «Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.

 Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή αμάχων- Αναφορές για ρωσικό βομβαρδισμό σε θέατρο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο

Ώρες αγωνίας και σφοδρές επιθέσεις εκτυλίχθηκαν στη Μαριούπολη κατά την 21η ημέρα του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να διαψεύδει τα όσα κατήγγειλε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και την επίθεση σε θέατρο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. 

Συγκεκριμένα η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοθέτησε θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο δήμος της πόλης ανέφερε νωρίτερα ότι το θέατρο που φιλοξενούσε «εκατοντάδες πολίτες» υπέστη σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό.

«Το (ρωσικό) αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι. Είναι αδύνατον να ανακοινώσουμε έναν απολογισμό προς το παρόν, επειδή οι βομβαρδισμοί στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζονται» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμος έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία του θεάτρου, το κεντρικό τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

Ρωσική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους στη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά αυτοκινητοπομπής με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη, με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε (επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή) πως «υπάρχουν νεκροί».


Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο της επίθεσης. Στις εικόνες διακρίνεται μεταξύ άλλων ένα καμμένο αυτοκίνητο. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους.

«Το βαρύ πυροβολικό των εχθρικών δυνάμεων έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους, η οποία κινείτο στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Ζαπορίζια», έγραψε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τις αναφορές για το «χτύπημα» στην αυτοκινητοπομπή, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία ενός παιδιού, το οποίο ανέφερε πως τραυματίστηκε στην επίθεση.

πόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΜόσχαΡωσίαειδήσεις