Κόσμος|17.03.2022 18:53

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τεράστιο» το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις - Πολιορκούνται Κίεβο, Οδησσός και Μαριούπολη

Newsroom

Όσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνεται για 22η ημέρα, η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας βρίσκεται στην προσπάθεια  επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, μέσω των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών

Η Ουκρανία έχει απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση σχετική με αλλαγή της εδαφικής ακεραιότητας στη χώρα, ενώ η Ρωσία στέλνει κι άλλο στρατό στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος της Δύσης τον οποίο επικαλείται το Reuters επισημαίνει, ότι, μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει «τεράστιο χάσμα». Όπως δήλωσε ο ίδιος, όσοι άκουσαν τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, «θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι δεν έχει καμία διάθεση για συμβιβασμό».

Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ουσιαστικά «παγωμένες», οι συγκρούσεις στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζονται με τους Ρώσους να έχουν ουσιαστικά πολιορκήσει το Κίεβο. Παράλληλα, στα παράλια της Οδησσού έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πλοία του ρωσικού στρατού ενώ στην Μαριούπολη η κατάσταση συνεχίζει να είναι απελπιστική για όσους πολίτες αρνούνται ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη. 

Παράλληλα, σήμερα επιβεβαιώθηκε ο ενισχυμένος ρόλος της Τουρκίας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έχει στο Λβιβ συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντιμίτρο Κουλέμπα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η τουρκική πλευρά έχει ήδη προτείνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι στην Άγκυρα. Ο κ. Κουλέμπα, επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η ουκρανική κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο η Τουρκία να είναι μία από τις χώρες που θα αναλάβουν ρόλο εγγυήτριας σε πιθανή συμφωνία ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

Πούτιν: Οι Ρώσοι διακρίνουν τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση με αφορμή την 8η επέτειο από την κατάληψη της Κριμαίας, ο ρώσος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο τους πολίτες που δεν υποστηρίζουν την εισβολή, χαρακτηρίζοντάς τους «αποβράσματα» και «προδότες». «Οι ρώσοι θα είναι πάντα σε θέση να διακρίνουν τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και απλά θα τους φτύνουν σαν μια σκνίπα που πέταξε κατά λάθος στο στόμα τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Νέα εμφάνιση Ζελένσκι

Στη δημοσιότητα δόθηκαν πλάνα από την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νοσοκομείο του Κιέβου. Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου, συνομίλησε με προσωπικό και ασθενείς αλλά και με μέλη μίας οικογένειας που βρέθηκε στο στόχαστρο των βομβαρδισμών στο Ιρπίν.

Τσαβούσογλου: Η ελπίδα  για κατάπαυση του πυρός έχει αυξηθεί

Εντωμεταξύ, η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πραγματοποιεί σήμερα συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγες ώρες μετά  τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι ΛαβρόφΣυνεχίζοντας εντατικά τη διαμεσολαβητική της προσπάθεια η Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε σήμερα ενθαρρυντικά μηνύματα από την πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στην κοινή συνέντευξη τύπου και χωρίς γραβάτες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Ουκρανία πρότεινε σε μία πιθανή συμφωνία την Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στο πεδίο της ασφάλειας και ότι η Ρωσία δεν είχε καμία αντίρρηση ως προς αυτό. Ο Κουλέμπα είπε «βλέπουμε την Τουρκία ως μία από τις χώρες που θέλουμε να είναι εγγυήτριες». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «η ελπίδα μας για κατάπαυση του πυρός έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο», ενώ αντίστοιχα ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι «η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η επίσκεψή σας εδώ αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι ένας ενεργός παίκτης».

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον ομόλογό του που του αφιέρωσε χρόνο σε αυτές τις δύσκολες μέρες και είπε: «Θέλαμε να έρθουμε στη Λβιβ, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στη στρατηγική μας εταίρο την Ουκρανία».

Υπενθυμίζοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου και χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει μέχρι στιγμή τη ζωή τους, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και λυπήθηκαν όταν είδαν ότι οι άνθρωποι περίμεναν στο δρόμο και ειδικά στις συνοριακές πύλες για την Πολωνία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

«Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη μέρα. Με αυτή τη σκέψη, καλέσαμε τον φίλο μου Κουλέμπα και το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ στην Αττάλεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κουλέμπα για την εποικοδομητική του προσέγγιση σε εκείνη τη συνάντηση. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εδραίωση της ειρήνης, γι’ αυτό και ήμουν χθες στη Μόσχα. Σήμερα ενημέρωσα τον Κουλέμπα για τα θέματα που συζητήθηκαν στη Μόσχα και τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε».

«Η ελπίδα μας είναι πρώτα να επιτευχθεί μια άμεση εκεχειρία στη Μαριούπολη για ανθρωπιστικούς λόγους και μετά να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με μία μόνιμη εκεχειρία που θα επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα και μία συνάντηση σε επίπεδο ηγετών. «Θα χαρούμε να φέρουμε τον Κουλέμπα και τον Λαβρόφ ξανά μαζί στην Αττάλεια. Αλλά πρέπει να προετοιμαστεί το συντομότερο δυνατό και το έδαφος για μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών. Έχουμε δηλώσει ήδη ότι θέλουμε να φιλοξενήσουμε μια τέτοια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών. Μετά από τις δύο επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε, θα ήταν δύσκολο βέβαια να πούμε κάτι συγκεκριμένο για τον πόλεμο, αλλά η ελπίδα μας για κατάπαυση του πυρός έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε σήμερα μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων του υπουργού των Εξωτερικών του σε Ρωσία και Ουκρανία. Κατά τη συνομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για άλλη μια φορά στο Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για μία κατάπαυση του πυρός και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Χθες, ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι αντίστοιχα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Σι την Παρασκευή

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα έχει αύριο Παρασκευή, 18 Μαρτίου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με κεντρικό θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στην οποία διευκρινίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Τουλάχιστον 21 νεκροί από πυρά του ρωσικού πυροβολικού κοντά στο Χάρκοβο

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισαν 25 σήμερα στην πόλη Μερέφα, κοντά στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή εισαγγελία.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 - τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας - τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση », ανακοίνωσε η εισαγγελία της περιοχής του Χάρκοβο στον λογαριασμό της στο Facebook.

1.000 Τσετσένοι εθελοντές καθ' οδόν για να πολεμήσουν, σύμφωνα με τον Καντίροφ

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε σήμερα ότι «1.000» Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ' οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Απτί Αλαουντίνοφ, είναι «επικεφαλής χιλίων εθελοντών από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας» που βρίσκονται «καθ' οδόν για να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».

Ο Τσετσένος ηγέτης είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων σε ένα κατεχόμενο αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές και έχουν αμφισβητηθεί από Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Καντίροφ, ο οποίος καταγγέλεται από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, προστατευόμενος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διαθέτει πολιτοφυλακή υπό τις διαταγές του.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία. Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι», η οποία έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

ειδήσειςΟυκρανίαΣεργκέι ΛαβρόφΡωσίαδιαπραγματεύσειςΒολοντιμίρ ΖελένσκιπόλεμοςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΒλαντίμιρ Πούτιν