Κόσμος|19.03.2022 18:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για περισσοτέρους από 90 νεκρούς στο Μικολάιφ - Οι μάχες εμποδίζουν τη διάσωση αμάχων

Newsroom

Τραγικά είναι τα νέα που έρχονται από την πόλη Μικολάιφ της Ουκρανίας, η οποία λειτουργεί σαν τελευταίο ανάχωμα πριν τα ρωσικά στρατεύματα φτάσουν στην Οδησσό. Όπως μετέδωσε στο OPEN η ανταποκρίτρια του OPEN, στην Οδησσό Γεωργία Λαγού, οι διασώστες βρίσκονται στο στρατόπεδο του Μικολάιφ, όπoυ σημειώθηκε η ρωσική αεροπορική επιδρομή, μέχρι και το απόγευμα ψάχνοντας για επιζώντες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν εντοπιστεί ξεπέρασαν τους 90, ωστόσο οι ουκρανικές Αρχές δεν έχουν δώσει επίσημο αριθμό νεκρών. Στο στρατόπεδο την ώρα τον βομβαρδισμών βρίσκονταν περίπου 200 άτομα. Ο κυβερνήτης της πόλης δήλωσε ότι «οι Ρώσοι πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα που κοιμόντουσαν».

Τα μάτια όλων εξακολουθούν να είναι στραμμένα και στην Μαριούπολη, όπου περίπου 300.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς φαγητό, νερό και ρεύμα. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία λειτούργησαν κάποιοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και το απόγευμα του Σαββάτου περίπου 2.000 κάτοικοι της πόλης μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, από αυτούς οι 648 είναι παιδιά.

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι άνθρωποι φοβούνται να φύγουν από τα καταφύγια τους και να χρησιμοποιήσουν τους όποιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους εξαιτίας των μαχών που συμβαίνουν γύρω τους. Οι κάτοικοι της Οδησσού φοβούνται ότι η πόλη τους θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών στρατευμάτων μετά την Μαριούπολή και το Μικολάιφ.

«Συνεχίζουμε να μετράμε νεκρούς στο Μικολάιφ»

Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης. «Συνεχίζουμε να μετράμε, αλλά είναι αδύνατον να ξέρουμε λόγω της κατάστασης των πτωμάτων», δήλωσε ένας διασώστης.

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς δήλωσε, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι αυτή η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. «Ο βομβαρδισμός γίνεται με μεγάλη ταχύτητα για να ενεργοποιηθεί το σύστημα του αντιαεροπορικού συναγερμού», δήλωσε σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Ukrainska Pravda.

Το Μικολάιφ και η περιοχή του αποτελούν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και ρωσικών βομβαρδισμών. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας διότι είναι ο τελευταίος κόμβος πριν από την Οδησσό.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα προάστια της Ζαπορίζια

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας Αλέξιι Αρεστόβιτς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσω διαδικτύου, ο ίδιος δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.

Την ίδια ώρα, ο Ανατόλι Κούρτιεφ, αντιδήμαρχος της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι χθες 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης

Η ελπίδα στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Tο Κίεβο ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών για να απομακρύνουν αμάχους από εκεί στο πλαίσιο προσωρινής κατάπαυσης πυρός απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.

Νωρίτερα, συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Λουχάνσκ ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ από τις 9.00 το πρωί ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστό πού θα σταλούν οι άνθρωποι από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της περιοχής.

Φανταστείτε 14.000 πτώματα στο στάδιο της Μόσχας

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε το Σάββατο με το δικό του μήνυμα στη χθεσινή εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας.

Οι δηλώσεις του έγιναν μια ημέρα αφού ο Πούτιν εξήρε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ηρωική» αποστολή του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια πατριωτικής συγκέντρωσης στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους δεκάδων χιλιάδων Ρώσων.

Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι σε σημερινό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο ίδιος, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Κάλεσμα Ζελένσκι στη Μόσχα για ουσιαστικές συνομιλίες

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε κάλεσμα στη Μόσχα για να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση. «Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε.

Υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal εκτόξευσε η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει το χτύπημα.

Σε κλοιό η Μαριούπολη - Το Κίεβο έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Στη Μαριούπολη βρίσκονται στραμμένα όλα τα βλέμματα την ώρα που το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη - στρατηγικής σημασίας λόγω του λιμανιού της.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντονιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δε διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαΜαριούπολη