Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το Τσέρνομπιλ
NewsroomΌσο ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνεται για 26η ημέρα, ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ καθώς, σύμφωνα με την κρατική, ουκρανική πυρηνική εταιρεία Energoatom, τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από αυτόν «κινδυνεύουν να αυξηθούν», αφού τα συστήματα παρακολούθησης της ακτινοβολίας δε λειτουργούν.
Υπό ρωσική κατοχή από τις 24 Φεβρουαρίου
Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ραδιενέργειας στο περιβάλλον της ζώνης αποκλεισμού, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαρκή αντιμετώπιση των απειλών». Το εργοστάσιο, στο οποίο σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο το 1986, βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων από τις 24 Φεβρουαρίου ενώ, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου μερικές μέρες αργότερα, επιτέθηκαν και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά.
Η επίθεση στη Ζαπορίζια προκάλεσε την άμεση καταδίκη των παγκόσμιων ηγετών, με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, να προειδοποιεί ότι η επίθεση αντανακλούσε μια «νέα επικίνδυνη κλιμάκωση» στη σύγκρουση, που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πυρηνική καταστροφή.
- «Φοβόταν για τη ζωή του»: Το χρονικό της άγριας δολοφονίας στην Κρήτη και το ηχητικό από τους πυροβολισμούς
- Σοκαριστικό βίντεο: Οδηγός στις ΗΠΑ καταδιώκει παιδί για να το πατήσει με το αυτοκίνητό της
- Το τέλος μιας κουλτούρας; Δύο παμπ κατεβάζουν ρολά στη Βρετανία κάθε ημέρα του 2026
- Η γέφυρα - θαύμα στην οποία στέκεσαι και μπορείς να κοιτάξεις τέσσερις διαφορετικές χώρες