Κόσμος|22.03.2022 13:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουσία βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις λέει το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τη δήλωση Ζελένσκι για δημοψήφισμα

Newsroom

Το Κρεμλίνο σχολίασε την τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου ο οποίος σημείωσε χθες Δευτέρα ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Mόσχα για να λήξει ο πόλεμος θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Η Μόσχα αναφέρει ότι η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και μιλά εσωτερικό της ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως υποστηρίζει ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών οι οποίες προχωρούν «αργά και με λιγότερη ουσία από όσο θα θέλαμε».

Όλα αυτά την ώρα που τα ρωσικά χτυπήματα στην ουκρανική επικράτεια συνεχίζονται αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίες, ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη ολοένα και χειροτερεύει. Οι 300.000 κάτοικοι που παραμένουν στην πόλη βομβαρδίζονται για τρεις εβδομάδες ενώ δεν έχουν ρεύμα πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Η καταμέτρηση των νεκρών γίνεται μόνο με βάση της σορούς που μαζεύονται από τους δρόμους. Σύμφωνα με το Κίεβο, έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυρά σχεδόν 8 στα 10 κτίρια.

Το Κίεβο παραμένει στο στόχαστρο των ρωσικών επιχειρήσεων, με το Κίεβο να ανακοινώνει νωρίτερα ότι εξουδετέρωσε ομάδα σαμποτέρ. Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του OPEN, Χρήστος Νικολαΐδης οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στην πόλη ενώ το μεσημέρι της Τρίτης καταγράφηκε ακόμα μία σειρά από εκρήξεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας από την Δευτέρα μέχρι το πρωί της Τετάρτης ενώ σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αεροπορικές επιθέσεθι και βομβαρδισμούς μέσα στη μέρα κάτι που δεν συνηθίζεται μέχρι στιγμής.

Μεγάλη είναι η αγωνία και των κατοίκων της Οδησσού, η οποία για πρώτη φορά βομβαρδίστηκε χθες Δευτέρα. Όλοι φοβούνται ότι η πόλη θα περικυκλωθεί, όπως η Οδησσός, ενώ βλέπουν το Μικολάιφ, το τελευταίο ανάχωμα πριν από την πόλη τους να βομβαρδίζεται συνεχώς. Όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού που βρίσκεται στην Οδησσό για το OPEN ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε στο Μικολάιφ της προηγούμενες ώρες σχολείο, ξενοδοχείο, νοσοκομείο και βενζινάδικο και ψυχιατρείο. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τύχη των τροφίμων.

Ο σχολιασμός του Κρεμλίνου για το δημοψήφισμα Ζελένσκι

«Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που μπορεί να έχει τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες, αλλά υπάρχουν και διαπραγματεύσεις τις οποίες η Μόσχα θα ήθελε να δει μεγαλύτερη πρόοδο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την αναφορά Ζελένσκι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ και της Κριμαίας.

«Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες εκεί. Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει η ουσία που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των δύο αντιπροσωπειών. Δεν μπορώ να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή τη στιγμή η δημοσιοποίησή τους μπορεί μόνο να βλάψει τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία ήδη προχωρά πολύ πιο αργά και λιγότερο ουσιαστικά από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς εάν το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά τη δέσμη προτάσεων που οι πλευρές θα είναι έτοιμες να παρουσιάσουν στο κοινό, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «αυτό σχετίζεται με ένα σύνολο παραμέτρων» που θα πρέπει να συζητηθούν από τις διαπραγματευτικές ομάδες των χωρών.

Ζελένσκι στην ιταλική Βουλή: Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους στα πάρκα

Ακόμη μία δραματική ομιλία από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αυτή τη φορά μίλησε με τηλεδιάσκεψη στην ολομέλεια της ιταλικής Βουλής. «Ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους».

Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

ΟΗΕ: 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν την χώρα

Ο αριθμός των Ουκρανών που διαφεύγουν στο εξωτερικό έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με περισσότερους από δύο εκατομμύρια να έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία. Άλλοι έχουν ταξιδέψει στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν αποπειραθεί να εισέλθουν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο συνολικός αριθμός των πληγέντων Ουκρανών φέρεται να προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια.

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι 117 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο και 2.389 απήχθησαν

To ουκρανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πρωί μια εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που πιστεύει ότι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Verkhovna Rada υποστηρίζει ότι 117 παιδιά έχουν πεθάνει και 155 έχουν τραυματιστεί από τις 22 Μαρτίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός φερόμενων θυμάτων σημειώθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και στο Τσέρνιχοφ στα βόρεια. Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τουλάχιστον 925 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων 75 παιδιά.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει παράνομα 2.389 παιδιά από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λούχανκς στη Ρωσία. «Αυτό δεν είναι βοήθεια. Είναι απαγωγή», σημειώνει.

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Η Ρωσία σημειώνει περιορισμένη πρόοδο στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν να «αποκρούουν τις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν τη νότια πόλη της Μαριούπολης».

Η πόλη έχει αντιμετωπίσει αμείλικτους βομβαρδισμούς από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, με στόχους κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία. Σε άλλο σημείο, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «υπέστησαν άλλη μια ημέρα περιορισμένης προόδου, με τις περισσότερες δυνάμεις να έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στη θέση τους».

Πρόσθεσε: «Αρκετές ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να υφίστανται σφοδρούς ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον εκτοπιστεί στο εσωτερικό τους ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής».

Πέπλο μυστηρίου αναφορικά με τις ρωσικές απώλειες

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή, για μερικές ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού — προτού τον διαγράψει.

Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείτο το υπουργείο Άμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα.

Ωστόσο το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής της.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται για τον απολογισμό και το εάν ήταν ακριβής. Ορισμένα επισήμαναν ότι την Κυριακή δεν ανακοινώθηκε κανένας απολογισμός στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω Twitter πως είτε ο ιστότοπος της Κομσομόλσκαγια Πράβντα υπέστη πειρατεία, ή η εφημερίδα είχε την πληροφορία αυτή από δικές της πηγές στο υπουργείο και τη δημοσίευσε.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν ίσως χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα

Εξάλλου, η Δύση βλέπει κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εκτιμά πως η Ρωσία εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO. Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί στέλνουν σοβιετικά όπλα στους Ουκρανούς

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως οι ΗΠΑ αποστέλλουν νέα κιβώτια με όπλα στην Ουκρανία, μόνο που αυτή την φορά θα είναι απαρχαιωμένα και σοβιετικής κατασκευής.

Με βάση το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο οπλοστάσιο πρόκειται να βοηθήσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και περιλαμβάνει κυρίως πυραυλικά συστήματα, με όλα τα όπλα να χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι με βάση έγγραφα που έχουν αποχαρακτηριστεί το 1994, ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία σε ένα μυστικό έργο που αφορούσε εργολάβο του Πενταγώνου που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο Redstone Arsenal στην Αλαμπάμα, το οποίο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων και πυραύλων».

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους, οι ΗΠΑ δεν έστειλαν σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, όπως τους περίφημους πυραύλους Patriot.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά η Ουκρανία διαθέτει ήδη ορισμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα τέτοια συστήματα, ικανά να λειτουργούν σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

Οι πύραυλοι Stinger που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι αποτελεσματικοί μόνο έναντι ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά. Επίσης, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα σοβιετικά όπλα, ενώ τα αμερικανικής κατασκευής όπλα όπως οι Patriot, απαιτούν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ή μήνες εκπαίδευσης.

Μυστικές υπηρεσίες: Αποτρέψαμε απόπειρα δολοφονίας κατά Ζελένσκι

Πάντως, η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

Παραιτήθηκε δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης

Δημοσιογράφος που εργαζόταν στο ρωσικό, κρατικά ελεγχόμενο, δίκτυο Channel One παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο. Η Ζάνα Αγκαλάκοβα ανέφερε πως πιστεύει ότι η ρωσική τηλεόραση χρησιμοποιείται για τη διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου και ότι οι Αρχές για χρόνια καταπίεζαν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. «Όταν μίλησα με τους προϊσταμένους μου, είπα ότι δεν μπορώ να κάνω πλέον αυτή τη δουλειά», σημείωσε.

Ρωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟδησσόςΚίεβοπόλεμος