Κόσμος|22.03.2022 23:31

Ρωσία: Η αντίδραση Ναβάλνι μετά την απόφαση για 9 χρόνια φυλάκισης

Newsroom

Σε κάθειρξη εννέα ετών καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο ο επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, κατηγορούμενος για απάτη. Με αυτή την απόφαση, ο αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα μείνει εκτός της ενεργού πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ο Ναβάλνι κρίθηκε επίσης ένοχος για προσβολή του δικαστηρίου, ενώ ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών σε φυλακή ανατολικά της Μόσχας για παραβίαση όρων που σχετίζονται με κατηγορίες, οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι κατασκευασμένες «για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες».

Παράλληλα, το δικαστήριο τού επέβαλε επίσης πρόστιμο 1,2 εκατ. ρουβλίων (11.535 δολαρίων), ενώ ο ίδιος απέρριψε την τελευταία υπόθεση σε βάρος του, λέγοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη και δήλωσε αθώος.

Μάλιστα, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε δύο δικηγόρους του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, λίγη ώρα αφότου το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλει την παραπάνω ποινή.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία, το 2020. Ο ίδιος κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίθεση.

Το Κρεμλίνο, πάντως, ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε τυχόν δηλητηρίασή του.

Η ανάρτηση μετά τη νέα καταδίκη του

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ρωσικού δικαστηρίου, ο Αλεξέι Ναβάλνι προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter:

«Εννιά χρόνια. Λοιπόν, όπως έλεγαν οι χαρακτήρες της αγαπημένης μου τηλεοπτικής σειράς "The Wire": «Εκτίεις μόνο δύο μέρες. Είναι η μέρα που μπαίνεις και η μέρα που βγαίνεις» γράφει.

Στο τέλος αναφέρει πως είχε και ένα μπλουζάκι με αυτή τη φράση, αλλά οι Αρχές των φυλακών το κατέσχεσαν, «θεωρώντας εξτρεμιστικό το κείμενο».

Βλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραποινή φυλάκισηςΡωσίαΑλεξέι Ναβάλνιφυλάκιση