Κόσμος|07.04.2022 11:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο drone δείχνει χαντάκια που έσκαψαν οι Ρώσοι σε περιοχή υψηλής ραδιενέργειας κοντά στο Τσέρνομπιλ

Newsroom

Βίντεο από drone που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, 6 Απριλίου, από τις αρχές της Ουκρανίας δείχνει εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές θέσεις των δυνάμεων της Ρωσίας σε περιοχή υψηλής ραδιενέργειας της ζώνης αποκλεισμού κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.

Στο βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα κενές κοιλότητες και χαντάκια εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών οχυρώσεων σε μια περιοχή γνωστή ως Κόκκινο Δάσος. Σύμφωνα με το Reuters, το Κόκκινο Δάσος πήρε το όνομά του όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνόμπιλ - τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Το βίντεο κυκλοφόρησε από τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας Energoatom, στο Telegram. Στο δάσος, που θεωρείται η πιο μολυσμένη από ραδιενέργεια περιοχή σε ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ, φαίνονται ίχνη από τανκς και έντονα διαταραγμένο έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή θεωρείται εκτός ορίων για όποιον δεν είναι εργαζόμενος στον πυρηνικό σταθμό ή δεν έχει ειδική άδεια.

Μπορεί να έχουν μολυνθεί ρώσοι στρατιώτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Energoatom την Παρασκευή, 1 Απριλίου, είναι πιθανό τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν εκτεθεί σε σημαντικά επίπεδα ραδιενέργειας όσο οι στρατιώτες έσκαβαν την περιοχή.

Τα βαριά ρωσικά οχήματα με την έλευσή τους εκτόξευσαν πυκνή ραδιενεργή σκόνη την οποία, εφόσον δεν φορούσαν ειδικό εξοπλισμό προστασίας, οι στρατιώτες θα μπορούσαν να έχουν εισπνεύσει. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ έπεσε στα χέρια των ρώσων την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο έλεγχος του εργοστασίου παραδόθηκε πίσω στο ουκρανικό προσωπικό την περασμένη εβδομάδα. Πλέον, το Τσέρνομπιλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών.

πόλεμοςειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαβίντεοdroneραδιενέργειαΤσερνόμπιλ Ρωσίαπυρηνικός σταθμός