Κόσμος|07.04.2022 19:14

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απέβαλε τη Ρωσία

Newsroom

Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για τις «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας και τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. 

Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το όργανο, 24 χώρες ψήφισαν κατά και 58 χώρες απείχαν.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την καταδίκη από τις χώρες της G7 των «σφαγών», όπως τις χαρακτήρισαν, από τα στρατεύματα της Μόσχας στην Ουκρανία.

Δεύτερη χώρα που αποβάλλεται

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ενώ για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης με την αποχή να μην υπολογίζεται. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

Η Μόσχα απορρίπτει ουκρανικό προσχέδιο για ειρήνη ως «απαράδεκτο» -  Τι απαντά το Κίεβο

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα σχέδιο για συμφωνία ειρήνης το οποίο περιείχε κατά τον ίδιο «απαράδεκτα» στοιχεία. Όπως ανέφερε, το σχέδιο παρέκκλινε από τις προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε: «Η εν λόγω αδυναμία συμφωνίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου. Την επιλογή του δηλαδή να τραβήξει χρονικά τις διαπραγματεύσεις και να υπονομεύσει τις συνομιλίες παίρνοντας αποστάσεις από τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί» και ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα πιέσει για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις της.



«Παρά τις προκλήσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πιέζοντας για το δικό μας σχέδιο συμφωνίας που θα περιγράφει με σαφήνεια και πληρότητα τις αρχικές και βασικές μας θέσεις και απαιτήσεις», σημείωσε.

Κίεβο: Προπαγάνδα της Μόσχας για αν αποπροσανατολίσει από τη Μπούχα

Στην δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε άμεσα ο Ουκρανός διαπραγματευτής και στενός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Μόσχας.

Ο Ποντόλιακ δήλωσε με γραπτή δήλωση στο Reuters ότι ο Λαβρόφ δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις και οι δηλώσεις του είχαν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία».

Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η Μόσχα ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούχα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για μαζική δολοφονία αμάχων.

Ζελένσκι σε ΝΑΤΟ: Στείλτε όπλα τώρα αλλιώς θα είναι αργά

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ζήτησε να σταλούν όπλα στο Κίεβο «πριν να είναι πολύ αργά», σύμφωνα με το AFP.

Ο κ. Κουλέμπα δήλωσε χαρακτηριστικά : «Ή θα μας βοηθήσετε τώρα - και μιλάω για κάποιες ημέρες, όχι εβδομάδες-, ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν, πολλοί πολίτες θα χάσουν τα σπίτια τους, πολλά χωριά θα καταστραφούν. Ακριβώς επειδή αυτή η βοήθεια θα έρθει πολύ αργά».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι η Ουκρανία θα έχει τα απαραίτητα όπλα για να πολεμήσει με τη Ρωσία.

Στόλτενμπεργκ: Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε σημαντική βοήθεια.

«Οι Σύμμαχοι κάνουν πολλά και είναι αποφασισμένοι να κάνουν περισσότερα, τώρα αλλά και στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και της παροχής εξοπλισμού έναντι χημικών και βιολογικών απειλών.

«Οι Σύμμαχοι καταδικάζουν όλες τις φρικιαστικές δολοφονίες των αμάχων που είδαμε στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τον ρωσικό έλεγχο. Όλα τα γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν και όλοι οι υπεύθυνοι για αυτές τις φρικαλεότητες πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Οι Σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειες για διεθνή έρευνα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Προετοιμαζόμαστε για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ή μήνες, ίσως και χρόνια», δήλωσε στη συνέχεια ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. «Πρώτα από όλα θα είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία και η ευθύνη του Πούτιν είναι να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί πολιτική λύση», τόνισε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται και ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας. «Το ΝΑΤΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του για να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση, διασφαλίζοντας την ενότητα των Συμμάχων και ενισχύοντας τη νατοϊκή παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. «Ανεξάρτητα με το πόσο θα διαρκέσει ακόμα αυτός ο πόλεμος, οι συνέπειες στην ασφάλεια θα είναι μακροπρόθεσμες», πρόσθεσε.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρέπει να βοηθήσουμε άλλους εταίρους να ενισχύσουν την ικανότητά τους να το αμυνθούν, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι απρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και το Πεκίνο συμπλέει με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των εθνών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο. «Αυτή είναι σοβαρή πρόκληση για όλους μας και είναι πιο σημαντικό τώρα να μείνουμε ενωμένοι για να προστατέψουμε τις αξίες μας», ανέφερε.

πόλεμοςειδήσεις τώραΟυκρανίαΟΗΕΡωσία